Fasolka szparagowa po włosku - z wątróbką i pieczarkami

2020-08-13
Fasolka szparagowa po włosku
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa po włosku to pomysł na smaczny i niedrogi w sezonie letnim obiad.
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa po włosku to pomysł na niedrogie i bardzo smaczne danie z kurczęcych podrobów. Wątróbka z dodatkiem pieczarek i cebuli to klasyka, ale z fasolką szparagową smakuje jeszcze lepiej.

Polecamy także:

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Wątróbka duszona z papryką i fasolką

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg fasolki szparagowej (poza sezonem można użyć mrożonej).
  • 2-3 łyżki tartego ostrego sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 5 -6 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę oczyścić i umyć, ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku. Po ok. 30 minutach fasolka powinna być miękka i gotowa. Wtedy ją odcedzić i gorącą dokładnie wymieszać z tartym serem.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pieczarki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki.
  • Tak przygotowane składniki (wątróbkę, cebulę i pieczarki) wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym smalcem. Smażyć ok 20 minut mieszając co jakiś czas.
  • Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i papryką i dokładnie wymieszać. Wątróbkę wyłożyć na talerz i obłożyć ją fasolką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?