Fasolka szparagowa po włosku - z wątróbką i pieczarkami
2020-08-13
![Fasolka szparagowa po włosku](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-WgyC-yZGp-XNGy_fasolka-szparagowa-po-wlosku-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Fasolka szparagowa po włosku to pomysł na niedrogie i bardzo smaczne danie z kurczęcych podrobów. Wątróbka z dodatkiem pieczarek i cebuli to klasyka, ale z fasolką szparagową smakuje jeszcze lepiej.
Polecamy także:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasolki szparagowej (poza sezonem można użyć mrożonej).
- 2-3 łyżki tartego ostrego sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 300 g wątróbki drobiowej
- 5 -6 pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz
- cukier
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę oczyścić i umyć, ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku. Po ok. 30 minutach fasolka powinna być miękka i gotowa. Wtedy ją odcedzić i gorącą dokładnie wymieszać z tartym serem.
- Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pieczarki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki.
- Tak przygotowane składniki (wątróbkę, cebulę i pieczarki) wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym smalcem. Smażyć ok 20 minut mieszając co jakiś czas.
- Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem i papryką i dokładnie wymieszać. Wątróbkę wyłożyć na talerz i obłożyć ją fasolką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?