Farszynki mazurskie: łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane
2022-02-24
łatwy
45 min
4
Farszynki mazurskie to łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane. Ziemniaczane ciasto przypomina w smaku kluski śląskie. Jest tanie i smaczne. Kotlety, czy może raczej krokiety z gotowanych ziemniaków są przepyszne i tak łatwe w przygotowaniu!
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- tarta bułka do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem oraz mąką ziemniaczaną.
- Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.
- Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.
- Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.
- Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Nadal głodni? Oto kilka super przepisów na ziemniaczane potrawy:
Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek
Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe
Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek