Farszynki mazurskie: łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane

2020-10-29
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Farszynki mazurskie: łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane
Autor: Shutterstock Farszynki mazurskie - nadziewane kotlety ziemniaczane
łatwy
45 min
4

Farszynki mazurskie to łatwy przepis na faszerowane kotlety ziemniaczane. Ziemniaczane ciasto przypomina w smaku kluski śląskie. Jest tanie i smaczne. Kotlety, czy może raczej krokiety z gotowanych ziemniaków są przepyszne i tak łatwe w przygotowaniu! 

Składniki

700 g ziemniaków

50 g masła

50 ml mleka

150 g mąki ziemniaczanej

350 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego

2 jajka

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i pieprz czarny do smaku

olej do smażenia

tarta bułka do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, odlać i utłuc lub przetrzeć na purre. Wymieszać z 1 jajkiem, masłem i mlekiem oraz mąką ziemniaczaną.

Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz oraz zmiksowaną na puree cebulę, zmiażdżony czosnek i 1 jajko. Wymieszać.

Nabierać po 2 łyżeczki mięsa i formować kulki.

Następnie nabierać po 2 łyżki masy ziemniaczanej, formować placuszek, na środku którego położyć kulkę mięsa i zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.

Kotlety panierować i smażyć na gorącym tłuszczu LUB piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-35 minut.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Nadal głodni? Oto kilka super przepisów na ziemniaczane potrawy:

Ziemniaczane kotlety nadziewane grzybami: przepis bez glutenu i jajek

Wegańskie kotlety ziemniaczano-ryżowe

Bezmięsne kotlety mielone z ziemniaków i pieczarek