Fantastyczna rolada z mięsa mielonego: bez jajek, soli, bułki tartej i doskonale trzyma!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Rolada z mięsa mielonego podana na obiad zawsze budzi zachwyt. Ten rodzaj soczystej pieczeni rozpływającej się w ustach łatwo przygotować. Jak to zrobić bez dodatku jajek, soli i tartej bułki? Wystarczy pewien sprytny trik i rolada trzyma się doskonale!
Super przepisy na mielone. Polecam!
Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej
Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety
Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety
Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki musztardy
- 100 g startego żółtego sera
- 150 g świeżych liści młodego szpinaku
- 150 g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby nie używać jajka i bułki tartej do przygotowania tej pysznej rolady, należy wykorzystać masarski sposób na mięso. Mięso mielone koaguluje w naturalny sposób, tylko trzeba dać mu czas. Dlatego:
- Mieszaninę mięsa należy przygotować dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać mielone mięso z niewielką ilością mleka (około 100 ml), prowansalskimi przyprawami, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać, a nawet wyrobić. Następnie okryć folią i marynować na zimno w lodówce.
- Następnego dnia dzielimy mięso na dwie części. Z każdej części uformować na blacie prostokątny placek, o grubości około 2 cm.
- Każdy prostokąt posmarować musztardą, posypać tartym serem i rozłożyć liście szpinaku.
- Każdy prostokąt zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Rolady sturlać z blatu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch obu rolad posmarować kwaśną śmietaną.
- Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w 200°C.
- Przed podaniem pokroić po skosie.