Fantastyczna rolada z mięsa mielonego: bez jajek, soli, bułki tartej i doskonale trzyma!

Rolada z mięsa mielonego podana na obiad zawsze budzi zachwyt. Ten rodzaj soczystej pieczeni rozpływającej się w ustach łatwo przygotować. Jak to zrobić bez dodatku jajek, soli i tartej bułki? Wystarczy pewien sprytny trik i rolada trzyma się doskonale!
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
100 ml mleka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki musztardy
100 g startego żółtego sera
150 g świeżych liści młodego szpinaku
150 g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Aby nie używać jajka i bułki tartej do przygotowania tej pysznej rolady, należy wykorzystać masarski sposób na mięso. Mięso mielone koaguluje w naturalny sposób, tylko trzeba dać mu czas. Dlatego:
Mieszaninę mięsa należy przygotować dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać mielone mięso z niewielką ilością mleka (około 100 ml), prowansalskimi przyprawami, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać, a nawet wyrobić. Następnie okryć folią i marynować na zimno w lodówce.
Następnego dnia dzielimy mięso na dwie części. Z każdej części uformować na blacie prostokątny placek, o grubości około 2 cm.
Każdy prostokąt posmarować musztardą, posypać tartym serem i rozłożyć liście szpinaku.
Każdy prostokąt zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
Rolady sturlać z blatu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch obu rolad posmarować kwaśną śmietaną.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w 200°C.
Przed podaniem pokroić po skosie.
Super przepisy na mielone. Polecam!
Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej
Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety
Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety
Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego