Fantastyczna rolada z mięsa mielonego: bez jajek, soli, bułki tartej i doskonale trzyma!

Rolada z mięsa mielonego
Autor: Shutterstock Pyszna i soczysta rolada z mięsa mielonego 
łatwy
30 min
4

Rolada z mięsa mielonego podana na obiad zawsze budzi zachwyt. Ten rodzaj soczystej pieczeni rozpływającej się w ustach łatwo przygotować. Jak to zrobić bez dodatku jajek, soli i tartej bułki? Wystarczy pewien sprytny trik i rolada trzyma się doskonale! 

Super przepisy na mielone. Polecam!

Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g startego żółtego sera
  • 150 g świeżych liści młodego szpinaku
  • 150 g śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby nie używać jajka i bułki tartej do przygotowania tej pysznej rolady, należy wykorzystać masarski sposób na mięso. Mięso mielone koaguluje w naturalny sposób, tylko trzeba dać mu czas. Dlatego:
  • Mieszaninę mięsa należy przygotować dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać mielone mięso z niewielką ilością mleka (około 100 ml), prowansalskimi przyprawami, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać, a nawet wyrobić. Następnie okryć folią i  marynować na zimno w lodówce.
  • Następnego dnia dzielimy mięso na dwie części. Z każdej części uformować na blacie prostokątny placek, o grubości około 2 cm.
  • Każdy prostokąt posmarować musztardą, posypać tartym serem i rozłożyć liście szpinaku. 
  • Każdy prostokąt zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. 
  • Rolady sturlać z blatu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Wierzch obu rolad posmarować kwaśną śmietaną.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w 200°C.
  • Przed podaniem pokroić po skosie. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej