Egzotyczne szaszłyki z kurczaka i mango
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Nieco egzotyczna wersja tradycyjnych szaszłyków drobiowych. Mango nada potrawie orzeźwiającego, leśnego aromatu.
SKŁADNIKI
- 1 mango
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki ziaren sezamu
- przyprawa do kurczaka
- oregano, bazylia, czosnek
- chilli lub pieprz cayenne
- sól, pieprz
- przyprawa grillowa
- odrobina piwa
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka posolić, natrzeć przyprawą do kurczaka, posypać: bazylią, oregano, granulowanym czosnkiem (lub natrzeć świeżym, przeciśniętym przez praskę), pieprzem, odrobiną chilli lub pieprzem cayenne, przyprawą grillową wedle uznania.
- Najważniejsza jest sól, przyprawa do kurczaka i przyprawa grillowa. Resztę przypraw można łączyć i dowolnie zestawiać (nie należy się przejmować zbyt dużą ilością przypraw, gdyż i tak część odpadnie w trakcie marynowania i pieczenia).
- Tak przygotowanego kurczaka pokroić na nieduże kawałki. Zalać odrobiną piwa, przełożyć do miski i pod przykryciem trzymać w lodówce godzinę lub dłużej w celu zamarynowania.
- Cebulę pokroić na talarki lub małe cząstki. Paprykę również pokroić na niezbyt duże kawałki, a mango obrać ze skórki i pokroić na plasterki (należy kroić aż do pestki, gdyż tej po uprzednim rozkrojeniu nie daje się wyjąć).
- Po godzinie wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w ziarenkach sezamu, a następnie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, mango, cebulę i paprykę.
- Piec na grillu lub w piekarniku (ewentualnie na patelni) do momentu, aż mięso będzie w pełni upieczone.