Duszona wołowina faszerowana chrzanem
2021-03-29

średni
45 min
4
Mięso wołowe podkreślone aromatem i ostrością chrzanu smakuje znakomicie. Duszona wołowina faszerowana chrzanem to pomysł na nie tylko wielkanocny obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wołowiny na zrazy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól
- Farsz:
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyścić z żył, posypać solą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Przełożyć do płaskiego garnka, zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i dusić na małym ogniu 90 min.
- Masło utrzeć z żółtkami, solą i cukrem, dodać chrzan i tartą bułkę, wymieszać. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na plasterki i
- Uduszone mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem do połowy wysokości. Nacięcie wypełnić przygotowanym farszem.
- Mięso ponownie włożyć do garnka, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 15 min.