Doskonały gulasz z łopatki wieprzowej po meksykańsku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gulasz z łopatki wieprzowej w stylu meksykańskim przygotowany z dodatkiem mrożonej fasolki szparagowej to znakomity obiad dla rodziny. Jefo wyjątkowy aromat uzyskujemy dzięki znakomicie dobranemu zestawowi przypraw.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 250 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
- 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę lub zgrabne kawałki wielkości kęsa.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
- Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Smażyć 1 minutę.
- Dodać krojone pomidory z puszki oraz pół puszki wody. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Przykryć garnek i dusić mięso do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać płyn, dolewając po trochu wody.
- Gdy mięso jest już miękkie, dodać mrożoną fasolkę szparagową i gotować jeszcze 10 minut.
- Podawać z makaronem lub ryżem.