Doskonały gulasz z łopatki wieprzowej po meksykańsku

2021-03-29
Doskonały gulasz z łopatki wieprzowej po meksykańsku
Autor: Shutterstock Przed podaniem gulasz wieprzowy można przybrać listkami kolendry lub pietruszki
łatwy
60 min
4

Gulasz z łopatki wieprzowej w stylu meksykańskim przygotowany z dodatkiem mrożonej fasolki szparagowej to znakomity obiad dla rodziny. Jefo wyjątkowy aromat uzyskujemy dzięki znakomicie dobranemu zestawowi przypraw.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę lub zgrabne kawałki wielkości kęsa. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć do zrumienienia.
  • Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Smażyć 1 minutę.
  • Dodać krojone pomidory z puszki oraz pół puszki wody. Dodać koncentrat pomidorowy. 
  • Przykryć garnek i dusić mięso do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać płyn, dolewając po trochu wody. 
  • Gdy mięso jest już miękkie, dodać mrożoną fasolkę szparagową i gotować jeszcze 10 minut. 
  • Podawać z makaronem lub ryżem.