Doskonałe schabowe w sosie cytrynowym z kaparami: przepis na soczyste kotlety
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Schabowe kotlety to prosty sposób na szybki obiad. Można je przygotować na 1001 sposobów. Najważniejsze to smażyć je powoli na średnim ogniu. Zbyt gorąca patelnia zamieni pyszne schaboszczaki w twardą podeszwę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 750 g schabu środkowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka, rozmącone z 1 łyżką wody
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kaparów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój na kotlety grubości około 2 cm
- Wymieszaj mąkę, bułkę tartą, sól i tymianek w płytkiej misce.
- W osobnej misce wymieszaj jajka i wodę.
- Zanurz kotlety wieprzowe kolejno w mieszance jajecznej. Pozwól, aby nadmiar spłynął z powrotem do miski. Następnie panieruj schabowe w mieszance mąki. Nadmiar strzepnij.
- Kotlety smaż partiami na średnio gorącej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony; lub do zrumienienia. Zdejmij kotlety z patelni i odstaw na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj masło, powoli wlej bulion z kurczaka, skrobiąc dno i mieszając, aby zrumienione kawałeczki wieprzowiny i panierki rozpuściły się w sosie.
- Dodaj sok z cytryny i kapary, wymieszaj. Doprowadzić sos do wrzenia; zmniejsz ogień, dodaj kotlety i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swą objętość i lekko zgęstnieje, a kotlety będą gotowe.
- Podawaj razem z makaronem.