Domowy pasztet z kurczaka w cieście

2018-03-27
Marta Kula
Domowy pasztet z kurczaka w cieście
Autor: Shutterstock Domowy pasztet z kurczaka w cieście jest nie tylko ozdobą stołu, ale przede wszystkim oryginalnym daniem. 
średni
60 min
4

W święta nie może zabraknąć pasztetu, zwłaszcza pasztetu domowego. Dla tych, którym bliższe są delikatniejsze smaki, proponujemy pasztet z kurczaka. Przygotowanie domowego pasztetu z kurczaka zajmuje ok. 2 godzin.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkamiPasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.

Składniki

1 duży filet z piersi kurczaka oraz 3 udka

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

pietruszka

200 g orzechów włoskich

jajko

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

łyżeczka majeranku

łyżeczka tymianku

2 listki laurowe

sól i pieprz

Ciasto do pasztetu:

450 g mąki pszennej

220 g masła

3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filet pokrój na kawałki i wraz z udkami podsmażaj w garnku na oleju przez kilka minut, przewracając mięso. Mięso z kurczaka dopraw do smaku solą i pieprzem.

Posiekaj warzywa (marchew, seler, pietruszkę). Wyjmij z garnka podsmażonego kurczaka, a wrzuć do niego warzywa i również podsmażaj kilka minut. Do warzyw dolej około litra wody, przypraw solą i pieprzem oraz listkami laurowymi i duś około 20 minut.

W międzyczasie zrób ciasto. Mąkę połącz z masłem. Ubij 2 jajka z łyżką zimnej wody i dodaj do ciasta. Uformowane w kulę ciasto włóż do lodówki na około 30 min.

Do garnka z warzywami włóż mięso, dosyp majeranek i tymianek. Duś 20 minut. Następnie mięso z udek, filet, warzywa, a także czosnek, orzechy, jajko zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę.

Ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj. Grubszą warstwą ciasta można wyłożyć formę do pieczenia (wcześniej należy ją natłuścić). Następnie rozłóż farsz i przykryj go cieńszą warstwą rozwałkowanego ciasta.

Zlep brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem.

Pasztet z kurczaka piecz w temperaturze 200°C przez godzinę.

Marta Kula