Domowy pasztet z kurczaka w cieście
2021-03-29
średni
60 min
4
W święta nie może zabraknąć pasztetu, zwłaszcza pasztetu domowego. Dla tych, którym bliższe są delikatniejsze smaki, proponujemy pasztet z kurczaka. Przygotowanie domowego pasztetu z kurczaka zajmuje ok. 2 godzin.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi śliwkami, Pasztet staropolski oraz Pasztet klasyczny z mieszanych mięs.
SKŁADNIKI
- 1 duży filet z piersi kurczaka oraz 3 udka
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- pietruszka
- 200 g orzechów włoskich
- jajko
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka tymianku
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- Ciasto do pasztetu:
- 450 g mąki pszennej
- 220 g masła
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet pokrój na kawałki i wraz z udkami podsmażaj w garnku na oleju przez kilka minut, przewracając mięso. Mięso z kurczaka dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posiekaj warzywa (marchew, seler, pietruszkę). Wyjmij z garnka podsmażonego kurczaka, a wrzuć do niego warzywa i również podsmażaj kilka minut. Do warzyw dolej około litra wody, przypraw solą i pieprzem oraz listkami laurowymi i duś około 20 minut.
- W międzyczasie zrób ciasto. Mąkę połącz z masłem. Ubij 2 jajka z łyżką zimnej wody i dodaj do ciasta. Uformowane w kulę ciasto włóż do lodówki na około 30 min.
- Do garnka z warzywami włóż mięso, dosyp majeranek i tymianek. Duś 20 minut. Następnie mięso z udek, filet, warzywa, a także czosnek, orzechy, jajko zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę.
- Ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj. Grubszą warstwą ciasta można wyłożyć formę do pieczenia (wcześniej należy ją natłuścić). Następnie rozłóż farsz i przykryj go cieńszą warstwą rozwałkowanego ciasta.
- Zlep brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem.
- Pasztet z kurczaka piecz w temperaturze 200°C przez godzinę.