Domowy kebab z piekarnika: przepis na hit internetu
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowy kebab z piekarnika stał się hitem internetu. Wszyscy przekazują sobie ten przepis. Przygotowanie kebabu to zadanie bardzo męskie. Jest w tym coś z grillowania. Nie wystarczy przyprawić mięso, trzeba jeszcze wykonać rusztowanie, które utrzyma kebab w pionie. Tak upieczone mięso jest przepyszne. Można go podać w bułce, z frytkami lub po prostu z sałatką ze świeżych warzyw. Wypróbuj ten przepis i baw się w gotowanie, tak jak większość Polaków.
Wypróbuj także inny sprytny sposób na kebab z piekarnika:
SKŁADNIKI
- 800 gramów mięsa z kurczaka (najlepsze będzie filet z udek)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 czubate łyżeczki papryki czerwonej w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz
- oraz na stelaż podtrzymujący kebab długie patyczki do szaszłyków, pół dużego ziemniaka i połówka cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka zbij dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby wyrównać ich grubość. Przetnij na mniejsze kawałki.
- Cienkie kawałki mięsa natrzyj solą i wymieszaj z jogurtem oraz resztą przypraw. Odstaw na kilka godzin, aby się zamarynowało.
- Przygotuj stelaż: w połówkę dużego ziemniaka (może być też inne warzywo o podobnym kształcie) wbij co najmniej trzy patyczki do szaszłyków. Na to ponadziewaj mięso, kończąc połówką cebuli.
- Całość zawiń w folię, formując zgrabny rulon, i odstaw do lodówki co najmniej na kolejną godzinę.
- Następnie usuń folię i wstaw kebab do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kebab należy ustawić pionowo, na blasze oprzeć końcówkę z ziemniakiem. Końcówki patyczków wychodzące z cebuli zafiksować między prętami rusztu – w przeciwnym wypadku konstrukcja najpewniej się przewróci. Piec około 1,5 godziny.
- Upieczone mięso ścinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Podawaj z sosami: jogurtowym i paprykowym.