Domowy kebab z piekarnika: przepis na hit internetu

2021-03-29
Domowy kebab z piekarnika: przepis na hit internetu
Autor: Shutterstock Domowy kebab można upiec w piekarniku, wykorzystując kilka sprytnych trików.
łatwy
20 min
4

Domowy kebab  z piekarnika stał się hitem internetu. Wszyscy przekazują sobie ten przepis. Przygotowanie kebabu  to zadanie bardzo męskie. Jest w tym coś z grillowania. Nie wystarczy przyprawić mięso, trzeba jeszcze wykonać rusztowanie, które utrzyma kebab w pionie. Tak upieczone mięso jest przepyszne. Można go podać w bułce, z frytkami lub po prostu z sałatką ze świeżych warzyw. Wypróbuj ten przepis i baw się w gotowanie, tak jak większość Polaków. 

Wypróbuj także inny sprytny sposób na kebab z piekarnika:

SKŁADNIKI

  • 800 gramów mięsa z kurczaka (najlepsze będzie filet z udek)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 czubate łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • oraz na stelaż podtrzymujący kebab długie patyczki do szaszłyków, pół dużego ziemniaka i połówka cebuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka zbij dnem ciężkiej patelni lub rondla, aby wyrównać ich grubość. Przetnij na mniejsze kawałki.
  • Cienkie kawałki mięsa natrzyj solą i wymieszaj z jogurtem oraz resztą przypraw. Odstaw na kilka godzin, aby się zamarynowało.
  • Przygotuj stelaż: w połówkę dużego ziemniaka (może być też inne warzywo o podobnym kształcie) wbij co najmniej trzy patyczki do szaszłyków. Na to ponadziewaj mięso, kończąc połówką cebuli.
  • Całość zawiń w folię, formując zgrabny rulon, i odstaw do lodówki co najmniej na kolejną godzinę.
  • Następnie usuń folię i wstaw kebab do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kebab należy ustawić pionowo, na blasze oprzeć końcówkę z ziemniakiem. Końcówki patyczków wychodzące z cebuli zafiksować między prętami rusztu – w przeciwnym wypadku konstrukcja najpewniej się przewróci. Piec około 1,5 godziny.
  • Upieczone mięso ścinaj ostrym nożem na cienkie plasterki. Podawaj z sosami: jogurtowym  i paprykowym
Redakcja
więcej