Chrupiąca skórka i soczyste mięso. Tak zamarynowane udka kurczak to hit w moim domu

Dieta bezglutenowa
Udka kurczaka z piekarnika to pyszny i jednocześnie prosty pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. Aby smakowały jeszcze lepiej, warto zamarynować je w mieszance oliwy z oliwek z ziołami i przyprawami oraz kilkoma zaskakującymi dodatkami. Poznajcie sprawdzony przepis na marynowane udka kurczaka pieczone w piekarniku. Ich aromat i smak zachwyci każdego.
Jak zrobić marynatę do kurczaka pieczonego w piekarniku?
Marynata do udek kurczaka pieczonych w piekarniku to obowiązkowy element tego dania. Dzięki niej mięso jest miękkie i soczyste, a skórka staje się przyjemnie chrupiąca. Podudzia mają obłędny aromat, który czuć już w czasie pieczenia. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w tempie ekspresowym.
Z czego więc zrobić najlepszą marynatę do udek kurczaka pieczonych w piekarniku? Lista składników obejmuje proste i łatwo dostępne składniki. Marynatę do udek pieczonych przyrządza się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, miodu i musztardy. Doprawia się ją nie tylko solą i świeżo zmielonym pieprzem, ale też słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Smak marynaty podkręca także czosnek.
Jak zamarynować udka z kurczaka przed pieczeniem?
Przepis na pyszne udka kurczaka marynowane z piekarnika jest łatwy i szybki. Warto jednak pamiętać, że kurczak nabiera pełni i głębi smaku, kiedy poleży w marynacie przynajmniej osiem godzin. Najlepiej wstawić go do lodówki na całą noc. Danie można więc przygotować wieczorem, a następnego dnia upiec i podać na rodzinny obiad.
Jak więc zamarynować podudzia z kurczaka zanim trafią do piekarnika? Przygotowanie tego dania jest łatwe i szybkie. To dobra lekcja dla osób, które uczą się gotowania w domu. Wystarczy 10 minut pracy, aby kurczak był zamarynowany.
- 1. krok – przygotowanie marynaty
- 2. krok – zamarynowanie udek kurczaka i wstawienie do lodówki na minimum 8 godzin
- 3. krok – przełożenie marynowanych udek kurczaka do formy i upieczenie w piekarniku
Ile piec marynowane udka z kurczaka?
W tym prostym przepisie wyśmienite udka kurczaka marynowane w ziołach i przyprawach piecze się w piekarniku. Formę z kurczakiem wstawia się do gorącego pieca. Należy go więc wcześniej rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Czas pieczenia dla wagi kurczaka podanej w przepisie, czyli półtora kilograma, wynosi 50 minut. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć funkcję grilla, aby skórka nieco bardziej się przypiekła.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg podudzi kurczaka
marynata:- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodać musztardę i wymieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Wsypać sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć nią mięso z każdej strony.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kurczaka wyjąć z lodówki i odstawić, aby mięso nabrało temperatury otoczenia.
- Następnie kurczaka przełożyć do formy do zapiekania. Podudzia ułożyć w jednej warstwie i zalać pozostałą w misce marynatą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 50 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.