Udka z kurczaka w śródziemnomorskim stylu. Idealny obiad dla całej rodziny

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Nie masz pomysły na prosty obiad? Te udka z kurczaka w stylu śródziemnomorskim sprawdzi się perfekcyjnie. Są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Wystarczy zaledwie kilka składników, a rodzina będzie zachwycona.
Udka z kurczaka w kilka krokach. Rodzina będzie się nimi opychać
Aromatyczne udka z kurczaka w cytrynie i przyprawach to idealny sposób na ciekawy obiad dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Co więcej, składniki są tanie i łatwodostępne. Ten przepis jest wart wypróbowania dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na obiad.
Co więcej, jeśli chcemy możemy je wrzucić również na grilla i piec przez około 15-20 minut. Jeśli chcemy sprawdzić, czy udka są upieczone, wbijamy szpikulec w najgrubszą część i sprawdzamy, czy sok wypływający jest klarowny. Jeśli jest klarowny, znaczy, e kurczak jest upieczony.
Ten przepis jet warty wypróbowania. Mięso wychodzi niezwykle soczyste, a przy okazji również niezwykle aromatyczne. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by je przygotować, a jeśli chcemy możemy zamarynować je nawet dzień wcześniej.
To świetny pomysł zarówno na obiad w tygodniu, jak i w weekend. Rodzina oraz goście będą zachwyceni tymi aromatycznymi udkami. Wypróbuj jeśli masz ochotę nieco zamieszać w swoim codziennym menu - to na pewno wniesie odrobinę świeżości.
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka układamy w naczyniu żaroodpornym.
- W niewielkiej misce mieszamy pozostałe składniki (czosnek przeciskamy przez praskę).
- Naszą mieszankę wylewamy na nasza udka i dokładnie mieszamy.
- Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Udka kurczaka pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- W połowie pieczenia odwracamy.
- Podajemy z ćwiartkami cytryny.