Dolma, dolmasi, dolmades - mięso mielone w liściach winorośli: przepis kuchni tureckiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dolmasi to danie podawane w każdej części Turcji. Jedzone jest też w całej Grecji. Jego oryginalna turecka nazwa brzmi: Etli Yaprak Dolmasi. Gdy nie ma świeżych liści winorośli, można je zastąpić kiszonymi. Sprawdź, jak przygotować je w domu.
SKŁADNIKI
- 60-80 surowych liści winorośli
- 400 ml wody
- łyżeczka soli
- 300 g mielonego mięsa
- 75 g ryżu
- 2 średnie cebule
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa suszonej mięty
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- 60 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście myjemy, usuwamy szypułki i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i osuszamy, wodę z gotowania liści zachowujemy.
- Ryż mieszamy z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
- Dodajemy wodę, dokładnie mieszając.
- Nakładamy półtorej łyżeczki nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia.
- Formujemy maleńkie gołąbki (sarmas) tak, by miały 1,5 cm średnicy i 3 cm długości.
- Rozkładamy szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla.
- Układamy na nich gołąbki.
- Podgrzewamy wodę z gotowania liści, zalewamy gołąbki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu.
- Odstawiamy z ognia.
- Podajemy na gorąco z gęstym jogurtem doprawionym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.