Do maślanki dodaje te dwa składniki i marynuję kurczaka. Wychodzi niezwykle aromatyczny

Do maślanki dodaje te dwa składniki i marynuje kurczaka. Wychodzi niezwykle aromatyczny
Autor: Shutterstock.com Do maślanki dodaje te dwa składniki i marynuje kurczaka. Wychodzi niezwykle aromatyczny
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Prosta, szybka i aromatyczna pierś z kurczaka na wyciągnięcie ręki. To danie sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, a jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ten przepis sprawi, że nasz obiad nie będzie nudny, a nie będziemy musieli spędzić kilku godzin przygotowując go.

Kurczak w maślance sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników

Kurczak to z pewnością jedno z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych mięs. Jeśli jednak zawsze przygotowujemy go tak samo, szybko może się znudzić. Na szczęście przepisów, jak przygotować ciekawego i aromatycznego kurczaka jest co niemiara. A my dziś przedstawiamy wam jeden z nich.

Ten prosty przepis na pierś z kurczaka wychodzi za każdym razem. Sekretem jest zamarynowanie naszych kotlecików w maślance z czosnkiem i cebulą. Im dłużej będziemy je trzymać w marynacie, tym więcej smaku nabiorą.

Jest to prosty sposób na aromatycznego kurczaka. A jeśli odłożymy trochę marynaty, a następnie dodamy do niej trochę majonezu, będziemy mogli rozkoszować się przepysznym sosem, który wyniesie naszego kurczaka na całkowicie nowy poziom.

Ten przepis jest naprawdę warty wypróbowania. Przygotujemy go szybko, a smak zachwyci każdego. Jest to świetna alternatywa dla panierowanych czy grillowanych kawałków kurczaka. Ten smak pozostanie z nami na naprawdę długi czas i pozwoli nieco zamieszać w znanym już smaku kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 szalotki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka kroimy tak, by otrzymać 4 kotlety.
  • Delikatnie rozbijamy.
  • Wkładamy mięso do większej miski.
  • Szalotki kroimy i wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy maślankę oraz czosnek.
  • Blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Odkładamy 4 łyżki marynaty do osobnej miseczki.
  • Marynatę wylewamy na kurczaka i dokładnie mieszamy.
  • Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Smażymy kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem, aż będzie złocisty z obu stron
  • Do pozostałej marynaty dodajemy majonez, tworząc pyszny sos.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej