Do maślanki dodaje te dwa składniki i marynuję kurczaka. Wychodzi niezwykle aromatyczny

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Prosta, szybka i aromatyczna pierś z kurczaka na wyciągnięcie ręki. To danie sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, a jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ten przepis sprawi, że nasz obiad nie będzie nudny, a nie będziemy musieli spędzić kilku godzin przygotowując go.
Kurczak w maślance sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników
Kurczak to z pewnością jedno z najbardziej lubianych i najczęściej wybieranych mięs. Jeśli jednak zawsze przygotowujemy go tak samo, szybko może się znudzić. Na szczęście przepisów, jak przygotować ciekawego i aromatycznego kurczaka jest co niemiara. A my dziś przedstawiamy wam jeden z nich.
Ten prosty przepis na pierś z kurczaka wychodzi za każdym razem. Sekretem jest zamarynowanie naszych kotlecików w maślance z czosnkiem i cebulą. Im dłużej będziemy je trzymać w marynacie, tym więcej smaku nabiorą.
Jest to prosty sposób na aromatycznego kurczaka. A jeśli odłożymy trochę marynaty, a następnie dodamy do niej trochę majonezu, będziemy mogli rozkoszować się przepysznym sosem, który wyniesie naszego kurczaka na całkowicie nowy poziom.
Ten przepis jest naprawdę warty wypróbowania. Przygotujemy go szybko, a smak zachwyci każdego. Jest to świetna alternatywa dla panierowanych czy grillowanych kawałków kurczaka. Ten smak pozostanie z nami na naprawdę długi czas i pozwoli nieco zamieszać w znanym już smaku kurczaka.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 szalotki
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka kroimy tak, by otrzymać 4 kotlety.
- Delikatnie rozbijamy.
- Wkładamy mięso do większej miski.
- Szalotki kroimy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy maślankę oraz czosnek.
- Blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
- Odkładamy 4 łyżki marynaty do osobnej miseczki.
- Marynatę wylewamy na kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Smażymy kurczaka, doprawiając go solą i pieprzem, aż będzie złocisty z obu stron
- Do pozostałej marynaty dodajemy majonez, tworząc pyszny sos.