Do kurczaka dodaję warzywa i duszę. To jednogarnkowe danie zawsze się udaje

danie jednogarnkowe z kurczaka
Autor: Shutterstock Weź kurczaka i garnek. Błyskawicznie zrobisz jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukacie pomysłu na pyszny i sycący obiad? Jeżeli tak, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Wyśmienite i treściwe danie z kurczakiem i kolorowymi warzywami, które przyrządza się w jednym garnku, to pomysł na rodzinny posiłek. Przepis na tę smakowitą potrawę jest łatwy i nie wymaga długiego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem.

Co można zrobić na obiad jednogarnkowy?

Obłędne i aromatycznie danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej to prosty przepis na wyborny obiad dla całej rodziny. Lista składników obejmuje produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok w większości sklepów spożywczych. Chociaż może wydać się długa, połowę stanowią przyprawy i dodatki, które nadają smaku i aromatu.

Co więc jest niezbędne, aby ugotować najlepszy obiad w jednym garnku? Potrzebne są takie produkty jak:

  • mięso z ud kurczaka bez kości
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • warzywa – ziemniaki, marchewki, cebula, czosnek, natka pietruszki
  • przyprawy – słodka i ostra papryka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • olej i masło do smażenia

Jak zrobić danie jednogarnkowe z kurczakiem?

Przepis na kurczaka z warzywami z jednego garnka jest najlepszy. To sprawdzona, prosta i szybka receptura na pyszny i sycący obiad, który oczaruje smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Danie robi się łatwo, a czas przygotowania nie przekracza godziny. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ jednogarnkowy kurczak z warzywami to doskonały obiad na każdą okazję.

Jak więc przyrządzić jednogarnkowe danie z kurczakiem? Aby poznać smak tej znakomitej potrawy, wystarczy parę prostych kroków.

  • 1. krok – podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie warzyw
  • 3. krok – dodanie do warzyw kurczaka, wlanie bulionu i doprawienie potrawy
  • 4. krok – duszenie jednogarnkowego kurczaka przez 30 minut

Jak podawać jednogarnkowe danie z kurczakiem?

Pyszny kurczak z dodatkiem kolorowych warzyw z jednego garnka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie prezentuje się apetycznie, jest sycące, ma obłędny smak i aromat. Świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu. Sprawdzi się jako jedzenie do pracy. Wystarczy zapakować kurczaka jednogarnkowego do szczelnie zamykanego pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch.

Pyszne jednogarnkowe danie z dodatkiem kurczaka jest tak dobre i treściwe, że nie trzeba podawać do niego innych dodatków. Wystarczy chrupiąca i soczysta surówka z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z ud kurczaka bez kości
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W większym garnku z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki mięso kurczaka, aż zacznie się rumienić. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z garnka i przełożyć do miseczki.
  • W tym samym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Często mieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać podsmażonego kurczaka i wlać bulion. Dodać natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i dusić około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej