Do kurczaka dodaję warzywa i duszę. To jednogarnkowe danie zawsze się udaje
Dieta bezglutenowa
Szukacie pomysłu na pyszny i sycący obiad? Jeżeli tak, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Wyśmienite i treściwe danie z kurczakiem i kolorowymi warzywami, które przyrządza się w jednym garnku, to pomysł na rodzinny posiłek. Przepis na tę smakowitą potrawę jest łatwy i nie wymaga długiego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem.
Co można zrobić na obiad jednogarnkowy?
Obłędne i aromatycznie danie jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej to prosty przepis na wyborny obiad dla całej rodziny. Lista składników obejmuje produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok w większości sklepów spożywczych. Chociaż może wydać się długa, połowę stanowią przyprawy i dodatki, które nadają smaku i aromatu.
Co więc jest niezbędne, aby ugotować najlepszy obiad w jednym garnku? Potrzebne są takie produkty jak:
- mięso z ud kurczaka bez kości
- bulion warzywny lub drobiowy
- warzywa – ziemniaki, marchewki, cebula, czosnek, natka pietruszki
- przyprawy – słodka i ostra papryka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- olej i masło do smażenia
Jak zrobić danie jednogarnkowe z kurczakiem?
Przepis na kurczaka z warzywami z jednego garnka jest najlepszy. To sprawdzona, prosta i szybka receptura na pyszny i sycący obiad, który oczaruje smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Danie robi się łatwo, a czas przygotowania nie przekracza godziny. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ jednogarnkowy kurczak z warzywami to doskonały obiad na każdą okazję.
Jak więc przyrządzić jednogarnkowe danie z kurczakiem? Aby poznać smak tej znakomitej potrawy, wystarczy parę prostych kroków.
- 1. krok – podsmażenie kurczaka
- 2. krok – podsmażenie warzyw
- 3. krok – dodanie do warzyw kurczaka, wlanie bulionu i doprawienie potrawy
- 4. krok – duszenie jednogarnkowego kurczaka przez 30 minut
Jak podawać jednogarnkowe danie z kurczakiem?
Pyszny kurczak z dodatkiem kolorowych warzyw z jednego garnka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie prezentuje się apetycznie, jest sycące, ma obłędny smak i aromat. Świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu. Sprawdzi się jako jedzenie do pracy. Wystarczy zapakować kurczaka jednogarnkowego do szczelnie zamykanego pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch.
Pyszne jednogarnkowe danie z dodatkiem kurczaka jest tak dobre i treściwe, że nie trzeba podawać do niego innych dodatków. Wystarczy chrupiąca i soczysta surówka z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z ud kurczaka bez kości
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W większym garnku z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone na mniejsze kawałki mięso kurczaka, aż zacznie się rumienić. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z garnka i przełożyć do miseczki.
- W tym samym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Często mieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać podsmażonego kurczaka i wlać bulion. Dodać natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i dusić około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.