Dietetyczna wątróbka. Prosty przepis na fit obiad z piekarnika

dietetyczna wątróbka
Autor: Shutterstock Zamiast patelni wykorzystaj piekarnik i przygotuj pyszną dietetyczną wątróbkę.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Istnieje jednak przepis, który może to zmienić. Szczególnie przypadnie do gustu osobom, które są na diecie odchudzającej. Dietetyczna wątróbka z piekarnika to pomysł na fit obiad. Danie jest lekkie i wyjątkowo smaczne. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Zobaczcie, jak zrobić dietetyczną wątróbkę. Przekonajcie się, że wątróbka może być pyszna.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka drobiowa jest wartościowa i warto wprowadzić ją do diety. Odpowiednio przyrządzona odwdzięczy się smakiem i mnóstwem cennych składników odżywczych. Wątróbka to skarbnica białka i żelaza, dlatego nie powinno jej zabraknąć w menu osób zmagających się z anemią. Znajdują się w niej witaminy z grupy B oraz A, D, E, K.

Dietetyczna wątróbka – składniki

Do przygotowania pysznej fit wątróbki z piekarnika potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie przez cały rok. Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty i dwie przyprawy:

Jak zrobić wątróbkę fit?

Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu wątróbka smakuje wyśmienicie. Ale czy na diecie można jeść wątróbkę drobiową? Wystarczy zamienić smażenie na patelni na pieczenie w piekarniku. Dzięki temu wątróbka stanie się miękka i krucha. Danie będzie też o wiele mniej kaloryczne niż z patelni. Pamiętajcie, aby wątróbkę doprawić dopiero po upieczeniu. Wcześniej wątróbkę można namoczyć w mleku, co sprawi, że stanie się bardziej delikatna.

Przepis jest bardzo łatwy i bez względu na stopień zaawansowania w kuchni każdy może ją upiec. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że pysznie smakuje przez cały rok. Przepis na dietetyczną wątróbkę pieczoną w piekarniku jest banalnie prosty i składa się z kilku kroków:

  • 1. krok – ułożenie krążków cebuli w wysmarowanej oliwą z oliwek formie do zapiekania
  • 2. krok – ułożenie w formie oczyszczonej i pokrojonej na mniejsze kawałki wątróbki
  • 3. krok – upieczenie wątróbki z cebulą w piekarniku

Jak przyrządzić dietetyczną wątróbkę?

To podstawowy przepis na fit wątróbkę z piekarnika. Danie można wzbogacić, dodając inne składniki, które podkręcą jego smak. Wraz z wątróbką i cebulą można upiec pokrojone na ósemki jabłko. Dodatkowego smaku nadają także ząbki czosnku. Smak pieczonej dietetycznej wątróbki podkręcą zioła jak natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn. Ciekawym dodatkiem są także orzechy włoskie lub nerkowce. Nutę świeżości zapewni skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć pokrojone w krążki cebule.
  • Oczyszczoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki.
  • Kawałki wątróbki ułożyć na cebuli.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Podawać do razu na obiad z kaszą lub ziemniakami oraz surówką.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej