Dewolaj z pomarańczami na słodko

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Dewolaj z pomarańczami
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Dewolaj podany z pomarańczą - gotowy na mały eksperyment?
łatwy
30 min
4

Wypróbuj przepis na dewolaj z serem podawany z pomarańczami. To bardziej oryginalna wersja znanego dania z kurczaka i jakże pyszna! Dewolaj w towarzystwie aromatycznej pomarańczy smakuje wyjątkowo ciekawie. Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 kawałki masła
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony CYKORIA
  • 1 jajko
  • Mąka do panierowania
  • Bułka tarta lub gotowa panierka CYKORIA
  • Olej do smażenia
  • 2 pomarańcze
  • Ocet balsamiczny
  • Rukola
  • 10 migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Filet dzielimy na 2 części, wkładamy kolejno do woreczka i mocno rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy rulonik z sera oraz 1 cm kawałek masła, a następnie zwijamy, tworząc roladę.

    Tak przygotowany filet zanurzamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub gotowej panierce i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Dewolaj jest gotowy po ok. 10 minutach, kiedy z obu stron ma złocisty kolor.

    Gotowe mięso kroimy na 2 cm kawałki i układamy na talerzu.

    Obok wykładamy obrane ze skórek i pozbawione błon pomarańcze. Dodajemy listki rukoli i kilka kropel sosu balsamicznego, posypujemy pokruszonymi migdałami.

mat. pras. CYKORIA S.A.