Dewolaj z pomarańczami na słodko
Wypróbuj przepis na dewolaj z serem podawany z pomarańczami. To bardziej oryginalna wersja znanego dania z kurczaka i jakże pyszna! Dewolaj w towarzystwie aromatycznej pomarańczy smakuje wyjątkowo ciekawie. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 plastry żółtego sera
- 2 kawałki masła
- Sól
- Pieprz czarny mielony CYKORIA
- 1 jajko
- Mąka do panierowania
- Bułka tarta lub gotowa panierka CYKORIA
- Olej do smażenia
- 2 pomarańcze
- Ocet balsamiczny
- Rukola
- 10 migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Filet dzielimy na 2 części, wkładamy kolejno do woreczka i mocno rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy rulonik z sera oraz 1 cm kawałek masła, a następnie zwijamy, tworząc roladę.
Tak przygotowany filet zanurzamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub gotowej panierce i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Dewolaj jest gotowy po ok. 10 minutach, kiedy z obu stron ma złocisty kolor.
Gotowe mięso kroimy na 2 cm kawałki i układamy na talerzu.
Obok wykładamy obrane ze skórek i pozbawione błon pomarańcze. Dodajemy listki rukoli i kilka kropel sosu balsamicznego, posypujemy pokruszonymi migdałami.