Devolay ze szpinakiem- przepis na kotlet de volaille inaczej
2022-04-25
łatwy
25 min
4
Kotlet devolay ze szpinakiem to wariacja klasycznego kotleta z piersi kurczaka nadziewanego masłem. Devolay ze szpinakiem ma bogatszy smak, efektowniej też prezentuje się po rozkrojeniu.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- Do panierowania:
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło i dodać szpinak, przesmażyć przez około 3 minuty i doprawić zgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Odparować nadmiar wody i odstawić do przestudzenia.
- Mięso rozbić przez folie spożywczą na plastry jednakowej grubości.
- Mięso doprawić i rozłożyć na środku każdego szpinak. Zwinąć kotlety dość ściśle nadając im kształt wrzeciona.
- Panierować kolejno w: mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- Smażyć w głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor przez ok. 8-10 minut, w połowie smażenia zmniejszyć płomień, aby kotlety nie spaliły się z wierzchu, a nie były surowe w środku.
- Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć przez chwilę na ręczniku papierowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne