Devolay ze szpinakiem- przepis na kotlet de volaille inaczej

Devolay ze szpinakiem- przepis na kotlet de  volaille inaczej
Autor: Shutterstock Zamiast czystym masłem można nadziać kotlety devolay farszem z dodatkiem szpinaku
łatwy
25 min
4

Kotlet devolay ze szpinakiem to wariacja klasycznego kotleta z piersi kurczaka nadziewanego masłem. Devolay ze szpinakiem ma bogatszy smak, efektowniej też prezentuje się po rozkrojeniu.

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • Do panierowania:
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło i dodać szpinak, przesmażyć przez około 3 minuty i doprawić zgniecionym czosnkiem oraz solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Odparować nadmiar wody i odstawić do przestudzenia.
  • Mięso rozbić przez folie spożywczą na plastry jednakowej grubości.
  • Mięso doprawić i rozłożyć na środku każdego szpinak. Zwinąć kotlety dość ściśle nadając im kształt wrzeciona.
  • Panierować kolejno w: mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  • Smażyć w głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor przez ok. 8-10 minut, w połowie smażenia zmniejszyć płomień, aby kotlety nie spaliły się z wierzchu, a nie były surowe w środku.
  • Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć przez chwilę na ręczniku papierowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej