Delikatne pulpety z indyka – wyrabia się je z pesto, a podaje w sosie porowym

Pulpety w sosie porowym
Autor: Shutterstock Pulpety z indyka z dodatkiem pesto do środka będą nadzwyczaj lekkie i soczyste
łatwy
30 min
4

Pulpety w sosie porowy, zwłaszcza gdy użyjesz mięsa z indyka, są soczyste i niezwykle delikatne. Robi się je szybko, a można je podać z bagietką albo ryżem czy makaronem albo po prostu z ziemniakami.

Użyte w tym przepisie pesto nie tylko doda smaku (oprócz ziół, z których jest zrobione, są tu przecież przyprawy oraz czosnek), lecz także doskonale zwiąże mięso.

Pesto może być z pietruszki lub klasyczne z bazylii – albo takie, które lubisz lub z którym chcecie poeksperymentować. Oto podpowiedzi, jak zrobić:

Pesto pietruszkowe

Pesto bazyliowe

SKŁADNIKI

  • pół kg mięsa z indyka (najlepiej pół na pół udźca z piersią)
  • 4 łyżeczki pesto
  • por (cały)
  • marchew
  • woda lub wywar (ok. 200 ml)
  • śmietana 22% (2–3 łyżki)
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zemleć mięso (lub skorzystać z gotowego mielonego mięsa).
  • Por pokroić w krążki – i białą, i zieloną część, marchew w słupki (lub też krążki).
  • Do mięsa dodać pesto – masę chwilę wyrobić. Jeśli pesto jest mało słone, do masy mięsnej dodać sól.
  • Formować małe pulpety (równej wielkości – 2,5–3 cm) ) – warto sobie pomagać, maczając dłonie w wodzie, wówczas kulki z mięsa same się kształtują, a dłonie nie oklejają mięsem.
  • Obsmażyć pulpety na dużym ogniu. Przełożyć do osobnego naczynia.
  • Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić marchew i zielone krążki pora. Chwilę poddusić. Dodać białe części pora. Podlać wodą lub gotowym wywarem.
  • Do warzyw dodać zahartowana śmietanę (najpierw do śmietany dodać 2 łyżki sosu, wymieszać i całość dodać do gorącego sosu).
  • Do śmietanowo-warzywnego sosu włożyć pulpety.
  • Dusić całość pod przykryciem przez kwadrans. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, warto dodać kawałki zimnego masła – doskonale zagęści to sos.
  • Podawać z ryżem lub bagietką, makaronem czy ziemniakami – jak lubimy najbardziej.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej