Delikatne pulpety z indyka – wyrabia się je z pesto, a podaje w sosie porowym
2022-08-01
łatwy
30 min
4
Pulpety w sosie porowy, zwłaszcza gdy użyjesz mięsa z indyka, są soczyste i niezwykle delikatne. Robi się je szybko, a można je podać z bagietką albo ryżem czy makaronem albo po prostu z ziemniakami.
Użyte w tym przepisie pesto nie tylko doda smaku (oprócz ziół, z których jest zrobione, są tu przecież przyprawy oraz czosnek), lecz także doskonale zwiąże mięso.
Pesto może być z pietruszki lub klasyczne z bazylii – albo takie, które lubisz lub z którym chcecie poeksperymentować. Oto podpowiedzi, jak zrobić:
SKŁADNIKI
- pół kg mięsa z indyka (najlepiej pół na pół udźca z piersią)
- 4 łyżeczki pesto
- por (cały)
- marchew
- woda lub wywar (ok. 200 ml)
- śmietana 22% (2–3 łyżki)
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zemleć mięso (lub skorzystać z gotowego mielonego mięsa).
- Por pokroić w krążki – i białą, i zieloną część, marchew w słupki (lub też krążki).
- Do mięsa dodać pesto – masę chwilę wyrobić. Jeśli pesto jest mało słone, do masy mięsnej dodać sól.
- Formować małe pulpety (równej wielkości – 2,5–3 cm) ) – warto sobie pomagać, maczając dłonie w wodzie, wówczas kulki z mięsa same się kształtują, a dłonie nie oklejają mięsem.
- Obsmażyć pulpety na dużym ogniu. Przełożyć do osobnego naczynia.
- Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić marchew i zielone krążki pora. Chwilę poddusić. Dodać białe części pora. Podlać wodą lub gotowym wywarem.
- Do warzyw dodać zahartowana śmietanę (najpierw do śmietany dodać 2 łyżki sosu, wymieszać i całość dodać do gorącego sosu).
- Do śmietanowo-warzywnego sosu włożyć pulpety.
- Dusić całość pod przykryciem przez kwadrans. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, warto dodać kawałki zimnego masła – doskonale zagęści to sos.
- Podawać z ryżem lub bagietką, makaronem czy ziemniakami – jak lubimy najbardziej.
Pesto – prosty sos, który podbił świat