Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
2021-10-18
łatwy
15 min
4
Pesto pietruszkowe to bardzo prosta do zrobienia, tańsza wersja włoskiej pasty do pieczywa i makaronów. Wbrew obawom niektórych natka w postaci zmielonej z przyprawami zmienia swój smak i zapach i jest zdecydowanie warta wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 2-3 pęczki natki pietruszki,
- garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich
- pół szklanki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki parmezanu,
- sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natkę pietruszki umyć, oberwać listki. Obrać czosnek. Do blendera wrzucić listki natki pietruszki, czosnek, dosypać parmezan, sól, pieprz, a na końcu dolać oliwę. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto wyda się za mało słone, można dodać parmezanu, a jeśli zbyt suche, dolać oliwy.
- Pesto pietruszkowe świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i ze świeżą, chrupiącą bagietką. Własnoręcznie zrobione pesto można przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce przez ok. 3 tygodnie.