Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów

Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
Autor: thinkstockphotos.com Pesto pietruszkowe - do pieczywa i makaronów
łatwy
15 min
4

Pesto pietruszkowe to bardzo prosta do zrobienia, tańsza wersja włoskiej pasty do pieczywa i makaronów. Wbrew obawom niektórych natka w postaci zmielonej z przyprawami zmienia swój smak i zapach i jest zdecydowanie warta wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 2-3 pęczki natki pietruszki,
  • garść płatków migdałowych,
  • pół szklanki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki parmezanu,
  • sól, pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natkę pietruszki umyć, oberwać listki. Obrać czosnek. Do blendera wrzucić listki natki pietruszki, czosnek, dosypać parmezan, sól, pieprz, a na końcu dolać oliwę. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto wyda się za mało słone, można dodać parmezanu, a jeśli zbyt suche, dolać oliwy. 
  • Pesto pietruszkowe świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i ze świeżą, chrupiącą bagietką. Własnoręcznie zrobione pesto można przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce przez ok. 3 tygodnie.