Czosnkowe muffiny z kurczaka. Prośba o dokładkę gwarantowana!
2022-01-10
łatwy
30 min
4
Muffiny z mielonej piersi kurczaka z czosnkiem i parmezanem to klasyczne połączenie smaków. Te pojedyncze klopsiki są idealne na obiad lub ciepłą kolację. Podaj je z pomidorowym sosem i makaronem lub puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym. W każdym towarzystwie muffiny z kurczaka będą gwiazdą twojego stołu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 1 cebula drobno pokrojona
- 8-10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 3/4 szklanki bułki tartej lub 2 bułki bez skórki, rozdrobnione na okruchy
- 1 jajko
- 80 g parmezanu startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj foremkę do pieczenia na 12 muffinek.
- W dużej misce wymieszaj mielone mięso kurczaka, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko, starty parmezan, sól i pieprz. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy.
- Z masy mięsnej uformuj 12 kulek wystarczająco dużych, aby całkowicie wypełnić zagłębienie na muffinkę. Wyrównaj wierzch babeczki. Możesz go ewentualnie posypać dodatkową porcją startego parmezanu.
- Piecz przez 23-25 minut. Podawaj z makaronem w sosie pomidorowym lub puree ziemniaczanym z serkiem topionym i sosem grzybowym.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?