Czosnkowe muffiny z kurczaka. Prośba o dokładkę gwarantowana!

Czosnkowe muffiny z kurczaka. Prośba o dokładkę gwarantowana!
Autor: Shutterstock.com Czosnkowe muffiny z kurczaka. Prośba o dokładkę gwarantowana!
łatwy
30 min
4

Muffiny z mielonej piersi kurczaka z czosnkiem i parmezanem to klasyczne połączenie smaków. Te pojedyncze klopsiki są idealne na obiad lub ciepłą kolację. Podaj je z pomidorowym sosem i makaronem lub puree ziemniaczanym i sosem pieczarkowym. W każdym towarzystwie muffiny z kurczaka będą gwiazdą twojego stołu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonego filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 8-10 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 3/4 szklanki bułki tartej lub 2 bułki bez skórki, rozdrobnione na okruchy
  • 1 jajko
  • 80 g parmezanu startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj foremkę do pieczenia na 12 muffinek.
  • W dużej misce wymieszaj mielone mięso kurczaka, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko, starty parmezan, sól i pieprz. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. 
  • Z masy mięsnej uformuj 12 kulek wystarczająco dużych, aby całkowicie wypełnić zagłębienie na muffinkę. Wyrównaj wierzch babeczki. Możesz go ewentualnie posypać dodatkową porcją startego parmezanu.
  • Piecz przez 23-25 ​​minut. Podawaj z makaronem w sosie pomidorowym lub puree ziemniaczanym z serkiem topionym i sosem grzybowym.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej