Bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię: sprawdzony przepis

2021-03-29
Agnieszka Pyź
bezglutenowy-sos-grzybowy-na-wigilie-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sos grzybowy można zaprawić mąką kukurydzianą i ziemniaczaną - wtedy będzie bezglutenowy
łatwy
35 min
4

Sos grzybowy to jeden z niezastąpionych składników wigilijnej kolacji. Idealnie sprawdza się jako dodatek do postnych potraw - pierogów, krokietów, a nawet ryb. Jak zrobić bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię? Podajemy dobry przepis.

Tak przyrządzony sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do innych wigilijnych dań bezglutenowych - pierogów, krokietów, ryb pod różnymi postaciami. Warto przyrządzić go samemu, bo gotowe sosy grzybowe bezglutenowe dostępne w sklepach nie są tak aromatyczne i pyszne jak te, które zrobimy w domu.

Wigilia bez glutenu? To możliwe i proste!

Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza, że podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia mamy sobie odmawiać wielu pyszności. Po prosto wcześniej trzeba tak przygotować menu na Wigilię, by wyeliminować z niego zakazane produkty. 

Źródłem glutenu są pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Dieta bezglutenowa jest przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub chorych na celiakię. W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg grzybów - prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 2 łyżki koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby myjemy i kroimy na ćwiartki/połówki w zależności od wielkości. Cebule kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy grzyby.
  • Chwilę smażymy, następnie wlewamy wodę, aby zakryła grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 15-20 minut.
  • Śmietanę dokładnie mieszamy z mąkami i około pół szklanki zimnej wody. Do gotującego się sosu wlewamy śmietanę. Mieszamy do zagotowania. Posypujemy koperkiem.
Agnieszka Pyź