Bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię: sprawdzony przepis
Sos grzybowy to jeden z niezastąpionych składników wigilijnej kolacji. Idealnie sprawdza się jako dodatek do postnych potraw - pierogów, krokietów, a nawet ryb. Jak zrobić bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię? Podajemy dobry przepis.
Tak przyrządzony sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do innych wigilijnych dań bezglutenowych - pierogów, krokietów, ryb pod różnymi postaciami. Warto przyrządzić go samemu, bo gotowe sosy grzybowe bezglutenowe dostępne w sklepach nie są tak aromatyczne i pyszne jak te, które zrobimy w domu.
Wigilia bez glutenu? To możliwe i proste!
Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza, że podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia mamy sobie odmawiać wielu pyszności. Po prosto wcześniej trzeba tak przygotować menu na Wigilię, by wyeliminować z niego zakazane produkty.
Źródłem glutenu są pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Dieta bezglutenowa jest przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten lub chorych na celiakię. W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg grzybów - prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- śmietana 18%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
- 2 łyżki koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby myjemy i kroimy na ćwiartki/połówki w zależności od wielkości. Cebule kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy grzyby.
- Chwilę smażymy, następnie wlewamy wodę, aby zakryła grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 15-20 minut.
- Śmietanę dokładnie mieszamy z mąkami i około pół szklanki zimnej wody. Do gotującego się sosu wlewamy śmietanę. Mieszamy do zagotowania. Posypujemy koperkiem.