Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście: obfity obiad dla rodziny
2021-06-07
łatwy
45 min
4
Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście to sycący i obfity obiad dla rodziny. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu nieziemski. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 1 kg środkowego schabu wieprzowego
- 8 ząbków czosnku, pokrojone
- 2 łyżki oleju
- 800 g młodej kapusty, poszatkowanej
- 2,25 szklanki (540 ml)) bulionu z kurczaka
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki proszku cebulowego
- 150 g sera śmietankowego
- sól i czarny pieprz
- 2 łyżki koperku posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie wygnieć ją dłońmi i odciśnij nadmiar soku.
- Pokrój schab grube plastry.
- W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju.
- Dodaj porcjami kotlety i zrumień je z obu stron, odłóż na bok.
- Dodaj kolejną łyżkę oleju i posiekany czosnek, smaż go 1 minutę.
- Dodaj posiekaną kapustę, przyprawy i wywar z kurczaka, dopraw solą i pieprzem czarnym, dobrze wymieszaj.
- Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż kapusta będzie miękka, a wywar prawie się wchłonie.
- Dodaj kotlety i wymieszaj.
- Dodaj serek i duś jeszcze 12 minut.
- W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem i posyp koperkiem.