Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście: obfity obiad dla rodziny

Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście: obfity obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety schabowe duszone w młodej kapuście
łatwy
45 min
4

Czosnkowe kotlety wieprzowe duszone w młodej kapuście to sycący i obfity obiad dla rodziny. Przygotowanie jest łatwe, a smak po prostu nieziemski. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg środkowego schabu wieprzowego
  • 8 ząbków czosnku, pokrojone
  • 2 łyżki oleju
  • 800 g młodej kapusty, poszatkowanej
  • 2,25 szklanki (540 ml)) bulionu z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki proszku cebulowego
  • 150 g sera śmietankowego
  • sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki koperku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie wygnieć ją dłońmi i odciśnij nadmiar soku. 
  • Pokrój schab grube plastry. 
  • W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. 
  • Dodaj porcjami kotlety i zrumień je z obu stron, odłóż na bok.
  • Dodaj kolejną łyżkę oleju i posiekany czosnek, smaż go 1 minutę. 
  • Dodaj posiekaną kapustę, przyprawy i  wywar z kurczaka, dopraw solą i pieprzem czarnym, dobrze wymieszaj.
  • Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez około 12-15 minut, aż kapusta będzie miękka, a wywar prawie się wchłonie.
  • Dodaj kotlety i wymieszaj.
  • Dodaj serek i duś jeszcze 12 minut. 
  • W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem i posyp koperkiem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej