Czeski gulasz wołowy z korniszonami

Czeski gulasz wołowy z korniszonami
Autor: Shutterstock.com Czeski gulasz wołowy z korniszonami
łatwy
45 min
6

Czeski gulasz wołowy z niezwykle esencjonalna i pyszna potrawa. Mięso udoszone w intensywnym sosie idealnie pasuje do klusek śląskich lub tradycyjnych kopytek. Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 50 g wędzonego boczku, pokrojony drobno
  • 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w dużą kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 200 g korniszonów z octu, pokrojonych na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojony boczek zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. 
  • Na rozgrzany tłuszcza dodać pokrojone mięso wołowe. Zrumienić z każdej strony. 
  • Dodać pokrojoną cebulę i smażyć dalej do zeszklenia cebuli.
  • Na koniec dodać mieloną paprykę słodką. Chwilę smażyć, nie przypalić. 
  • Wlać czerwone wino i wymieszać. Dodać kostkę bulionową i tyle wody, żeby przykryła mięso.
  • Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę pod przykryciem.
  • Na koniec dodać pokrojone korniszony. Dusić jeszcze 3-5 minut. 
  • Podawać z kluskami śląskimi lub tradycyjnymi kopytkami. Smacznego! 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej