Czeski gulasz wołowy z korniszonami
2022-04-23
łatwy
45 min
6
Czeski gulasz wołowy z niezwykle esencjonalna i pyszna potrawa. Mięso udoszone w intensywnym sosie idealnie pasuje do klusek śląskich lub tradycyjnych kopytek. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- 50 g wędzonego boczku, pokrojony drobno
- 1 łyżka smalcu lub oleju roślinnego
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w dużą kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 kostka bulionu wołowego
- 200 g korniszonów z octu, pokrojonych na plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojony boczek zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
- Na rozgrzany tłuszcza dodać pokrojone mięso wołowe. Zrumienić z każdej strony.
- Dodać pokrojoną cebulę i smażyć dalej do zeszklenia cebuli.
- Na koniec dodać mieloną paprykę słodką. Chwilę smażyć, nie przypalić.
- Wlać czerwone wino i wymieszać. Dodać kostkę bulionową i tyle wody, żeby przykryła mięso.
- Zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę pod przykryciem.
- Na koniec dodać pokrojone korniszony. Dusić jeszcze 3-5 minut.
- Podawać z kluskami śląskimi lub tradycyjnymi kopytkami. Smacznego!
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?