Kluski śląskie: przepis na klasyczne kluski śląskie
2021-06-25
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej i dobry pomysł na obiad. Są tanie i szybko się je przygotowuje. Wypróbuj nasz przepis!
Zobacz grafikę, jak zrobić kluski śląskie
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować ziemniaki w mundurkach.
- Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę, a gdy tylko lekko przestygną dodać żółtka i oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną).
- Masę posolić do smaku, zagnieść i uformować w niewielkiej wielkości kuleczki.
- Każdą kuleczkę spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek.
- Kluski włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać do sosu mięsnego, rolad, pieczeni lub polane skwarkami z boczku.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?