Kluski śląskie: przepis na klasyczne kluski śląskie

Beata Lekszycka
Jak przygotować kluski śląskie
Autor: Shutterstock Kluski śląskie to co prawda danie kuchni regionalnej, ale są popularne w całej Polsce
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej i dobry pomysł na obiad. Są tanie i szybko się je przygotowuje. Wypróbuj nasz przepis!

Zobacz grafikę, jak zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie - grafika

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować ziemniaki w mundurkach.
  • Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę, a gdy tylko lekko przestygną dodać żółtka i oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną).
  • Masę posolić do smaku, zagnieść i uformować w niewielkiej wielkości kuleczki.
  • Każdą kuleczkę spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek.
  • Kluski włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać do sosu mięsnego, rolad, pieczeni lub polane skwarkami z boczku.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Beata Lekszycka