Cukinia faszerowana wołowiną - pyszne danie obiadowe z kabaczka

2018-02-22
Cukinia faszerowana wołowiną
Autor: Shutterstock Cukinia faszerowana mielonym mięsem wołowym to danie pełne smaku. 
łatwy
45 min
4

Cukinia nadziewana mielonym mięsem wołowym to świetny przepis na obiad lub kolację i jednocześnie smaczna potrawa, którą, gwarantujemy, od tej pory będziesz przyrządzać częściej. Jesteś ciekawy, jak smakuje cukinia faszerowana wołowiną? Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy też:

Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Marynowana na słodko cukinia jak ananas

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

Składniki

1 cukinia

100 g mielonej chudej wołowiny

3 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól

pieprz czarny

oregano

bazylia

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nieobraną cukinię umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką miąższ, aby uzyskać coś na kształt łódeczek. Posolić i włożyć do lodówki miąższem w dół.

Czosnek posiekać, odstawić. Cebulę drobno posiekać, odstawić. Dwa pomidory (mogą być sparzone i obrane ze skórki, ale nie muszą), pokroić w kosteczkę i odstawić.

Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (dobrym sposobem jest rozsmarowanie go na patelni pędzelkiem). Podsmażyć mięso, dodać czosnek i szczyptę oregano. Gdy w powietrzu zacznie się unosić zapach przypraw, dorzucić cebulę i pomidory. Podsmażyć chwilę. Wlać odrobinę wody i dusić, aż pomidory staną się miękkie i będą się rozpadać, a woda wyparuje.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć cukinię z lodówki. Pod wpływem soli puściła ona wodę, dlatego trzeba ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blaszce i napełnić przygotowanym na patelni farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.

Ostatniego pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Zmiksować z czosnkiem, szczyptą bazylii, soli i pieprzu. Wyjąć podpieczone lekko cukinie z piekarnika i posmarować je powstałym sosem. Piec jeszcze kilka minut, aż cukinie staną się miękkie.