Cukinia faszerowana wołowiną - pyszne danie obiadowe z kabaczka
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Cukinia nadziewana mielonym mięsem wołowym to świetny przepis na obiad lub kolację i jednocześnie smaczna potrawa, którą, gwarantujemy, od tej pory będziesz przyrządzać częściej. Jesteś ciekawy, jak smakuje cukinia faszerowana wołowiną? Podajemy sprawdzony przepis.
Polecamy też:
Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Marynowana na słodko cukinia jak ananas
Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nieobraną cukinię umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką miąższ, aby uzyskać coś na kształt łódeczek. Posolić i włożyć do lodówki miąższem w dół.
- Czosnek posiekać, odstawić. Cebulę drobno posiekać, odstawić. Dwa pomidory (mogą być sparzone i obrane ze skórki, ale nie muszą), pokroić w kosteczkę i odstawić.
- Rozgrzać patelnię, wlać odrobinę oleju (dobrym sposobem jest rozsmarowanie go na patelni pędzelkiem). Podsmażyć mięso, dodać czosnek i szczyptę oregano. Gdy w powietrzu zacznie się unosić zapach przypraw, dorzucić cebulę i pomidory. Podsmażyć chwilę. Wlać odrobinę wody i dusić, aż pomidory staną się miękkie i będą się rozpadać, a woda wyparuje.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć cukinię z lodówki. Pod wpływem soli puściła ona wodę, dlatego trzeba ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na blaszce i napełnić przygotowanym na patelni farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
- Ostatniego pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Zmiksować z czosnkiem, szczyptą bazylii, soli i pieprzu. Wyjąć podpieczone lekko cukinie z piekarnika i posmarować je powstałym sosem. Piec jeszcze kilka minut, aż cukinie staną się miękkie.