Cukinia faszerowana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami

2021-03-29
materiały prasowe Ponti
Cukinia faszerowana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami
Autor: materiały prasowe Ponti Cukinia faszerowana mięsem zyskuje na smaku po dodaniu do farszu  suszonych pomidorów i kaparów
łatwy
45 min
4

Cukinia faszerowana to świetny pomysł na danie, w którym połączone są od razu mięso  i jarzyny. Jedno danie zawiera od razu komplet zdrowych składników. Cukinię faszerowaną łatwo też przygotować, a w zależności od użytych do farszu dodatków można stworzyć wiele wariantów tego dania.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik pomidorów suszonych, np. marki Ponti
  • 1 słoiczek kaparów np. marki Ponti
  • 1 duża szalotka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
  • Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
  • Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
  • Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
  • Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
  • Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
materiały prasowe Ponti