Chrupiący kurczak w lepiącej glazurze. Na obiad wybierz kurczaka generała Tso

Na obiad wypróbuj tego amerykańsko-chińskiego dania, które rozkocha w sobie każdego. Kurczak generała Tso, to idealnie chrupiące mięso, które oblepione jest pyszną glazurą. A jego przygotowanie to nic ciężkiego. Zaskocz wszystkich domowników tym ciekawym daniem.
Chińsko-amerykański pomysł na obiad. Rodzina go pokocha
Kurczak generała Tso to idealnie połączenie chrupiącego kurczaka z glazurą czosnkowo-chili. Danie swoją nazwę zawdzięcza Tso Tsung-Tang - chińskiemu generałowi z XIX wieku. To danie idealnie balansuje różne smaki tworząc wspaniały posiłek, który do gustu przypadnie niejednej osobie. A co najlepsze, jest to niezwykle proste do przygotowania danie.
Ta chińsko-amerykańska potrawa cieszy się ogromną popularnością w najróżniejszych restauracjach. Jego najciekawszym punktem jest właśnie lepka polewa z czosnku, cukru, sosu sojowego, octu i chili. Idealnie komponuje się ona z chrupiącym kurczakiem.
Z czym serwować kurczaka generała Tso?
Kurczaka generała Tso najlepiej serwować z brokułami gotowanymi na parze oraz miseczką ryżu. Nie jest to jednak jedyna propozycja podania. Świetnie sprawdzą się również: sałatka z gruszki czy marchewka z imbirem.
To danie nie wymaga specjalnych umiejętności, a smakuje i prezentuje się niesamowicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przygotować niezwykły obiad dla całej rodziny. Nie ma więc na co czekać i już teraz warto zabrać się za przygotowania.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- Na sos:
- 1/4 szklanki zimniej wody
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka ostrego sosu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Panierujemy go w skrobi kukurydzianej.
- W mniejszej misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Kurczaka smażmy, aż będzie złocisty i odstawiamy na bok.
- Na patelnie wrzucamy startu czosnek, imbir i chili.
- Smażymy około 30 sekund.
- Dodajemy sos i zagotowujemy.
- Dodajemy kurczaka i całość dokładnie mieszamy.
- Posypujemy sezamem.