Chrupiący kurczak w lepiącej glazurze. Na obiad wybierz kurczaka generała Tso

Chrupiący kurczak w lepiącej glazurze. Na obiad wybierz kurczaka generała Tso
Autor: Shutterstock.com Chrupiący kurczak w lepiącej glazurze. Na obiad wybierz kurczaka generała Tso
łatwy
10 min
4

Na obiad wypróbuj tego amerykańsko-chińskiego dania, które rozkocha w sobie każdego. Kurczak generała Tso, to idealnie chrupiące mięso, które oblepione jest pyszną glazurą. A jego przygotowanie to nic ciężkiego. Zaskocz wszystkich domowników tym ciekawym daniem.

Chińsko-amerykański pomysł na obiad. Rodzina go pokocha

Kurczak generała Tso to idealnie połączenie chrupiącego kurczaka z glazurą czosnkowo-chili. Danie swoją nazwę zawdzięcza Tso Tsung-Tang - chińskiemu generałowi z XIX wieku. To danie idealnie balansuje różne smaki tworząc wspaniały posiłek, który do gustu przypadnie niejednej osobie. A co najlepsze, jest to niezwykle proste do przygotowania danie.

Ta chińsko-amerykańska potrawa cieszy się ogromną popularnością w najróżniejszych restauracjach. Jego najciekawszym punktem jest właśnie lepka polewa z czosnku, cukru, sosu sojowego, octu i chili. Idealnie komponuje się ona z chrupiącym kurczakiem.

Z czym serwować kurczaka generała Tso?

Kurczaka generała Tso najlepiej serwować z brokułami gotowanymi na parze oraz miseczką ryżu. Nie jest to jednak jedyna propozycja podania. Świetnie sprawdzą się również: sałatka z gruszki czy marchewka z imbirem.

To danie nie wymaga specjalnych umiejętności, a smakuje i prezentuje się niesamowicie. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przygotować niezwykły obiad dla całej rodziny. Nie ma więc na co czekać i już teraz warto zabrać się za przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • Na sos:
  • 1/4 szklanki zimniej wody
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka ostrego sosu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka kroimy w kostkę.
  • Panierujemy go w skrobi kukurydzianej.
  • W mniejszej misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
  • Kurczaka smażmy, aż będzie złocisty i odstawiamy na bok.
  • Na patelnie wrzucamy startu czosnek, imbir i chili.
  • Smażymy około 30 sekund.
  • Dodajemy sos i zagotowujemy.
  • Dodajemy kurczaka i całość dokładnie mieszamy.
  • Posypujemy sezamem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej