Chrupiący kotlet schabowy z karkówki - prosto i przepysznie

Chrupiący kotlet schabowy z karkówki
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Panierowane kotlety schabowe są pełne smaku. No i ta chrupiąca panierka. Można przygotować kotlety ze schabu środkowego lub karkowego. Pysznie i nieskomplikowane danie, które nasyci każdego mięsożercę. Moim zdaniem najlepsze schabowe są z kakrówki, która ma nieco więcej tłuszczu. Są soczyste i przepyszne. Zobacz, jak zrobić chrupiące kotlety schabowe z karkówki! 

Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki

SKŁADNIKI

  • 750 g karkowego schabu wieprzowego lub 6 grubych kotletów karkowych
  • 2-3 cebule, pokrojone w krążki
  • 2 jajka rozmiar L
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • majeranek, sól i pieprz do smaku
  • olej so smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab karkowy pokroić na 6 grubych kotletów. Kotlety rozbić za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Rozbite kotlety przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć plastrami cebuli, okryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej na całą noc. 
  • Cebulę wyrzucić. Kotlety przyprawić majerankiem.
  • Przygotować w jednej misce (lub głębokim talerzu) mąkę, w drugiej jajka rozmącone z 2 łyżkami wody, w trzeciej tartą bułkę. 
  • Rozgrzać olej. Tłuszczu na patelni powinna być warstwa głębokości około 2 cm. 
  • Kotlety kolejno panierować w mące, jajku i tartej bułce. 
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć z drugiej. Powinno to zająć około 3-4 minut z każdej strony.
  • Kotlety podawać z ziemniakami i świeżymi warzywami. Smacznego! 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej