Chrupiący kotlet schabowy z karkówki - prosto i przepysznie
2022-02-20
łatwy
30 min
6
Panierowane kotlety schabowe są pełne smaku. No i ta chrupiąca panierka. Można przygotować kotlety ze schabu środkowego lub karkowego. Pysznie i nieskomplikowane danie, które nasyci każdego mięsożercę. Moim zdaniem najlepsze schabowe są z kakrówki, która ma nieco więcej tłuszczu. Są soczyste i przepyszne. Zobacz, jak zrobić chrupiące kotlety schabowe z karkówki!
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
SKŁADNIKI
- 750 g karkowego schabu wieprzowego lub 6 grubych kotletów karkowych
- 2-3 cebule, pokrojone w krążki
- 2 jajka rozmiar L
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- majeranek, sól i pieprz do smaku
- olej so smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab karkowy pokroić na 6 grubych kotletów. Kotlety rozbić za pomocą tłuczka do mięsa.
- Rozbite kotlety przyprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć plastrami cebuli, okryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Cebulę wyrzucić. Kotlety przyprawić majerankiem.
- Przygotować w jednej misce (lub głębokim talerzu) mąkę, w drugiej jajka rozmącone z 2 łyżkami wody, w trzeciej tartą bułkę.
- Rozgrzać olej. Tłuszczu na patelni powinna być warstwa głębokości około 2 cm.
- Kotlety kolejno panierować w mące, jajku i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć z drugiej. Powinno to zająć około 3-4 minut z każdej strony.
- Kotlety podawać z ziemniakami i świeżymi warzywami. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne