Chrupiące warzywa z wieprzowiną - proste pyszności z patelni!

Chrupiące warzywa z wieprzowiną - proste pyszności z patelni!
Autor: Shutterstock W zależności od tego jaką mieszankę mrożonych warzyw dodamy, danie zmienia smak. Jedno danie w kilku wersjach to jest to!
łatwy
30 min
4

Chrupiące warzywa z wieprzowiną to danie inspirowane kuchnią chińską. Można podawać je z ryżem, choć ja wolę z makaronem, ryżowym lub typu udon. Danie nie wymaga zakupu trudno dostępnych i drogich składników, a jest naprawdę wystrzałowe!

SKŁADNIKI

  • 40 dag wieprzowiny, może być taka na gulasz
  • 1 kapusta pekińska o wadze ok 60 dag
  • 30 dag mrożonej mieszanki warzywnej - najlepiej takiej do dań azjatyckich, ale sprawdzi się też mieszanka na zupę warzywną
  • 1 puszka (236 ml) ananasów
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól (ostrożnie), pieprz i przyprawa sambal oelek (jeśli jej nie mamy, możemy użyć sproszkowanego chili)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w cienkie paski i wymieszać z połową sosu sojowego. Odstawić na 10 minut do zamarynowania.
  • W tym czasie poszatkować kapustę pekińską. Ananasa, jeśli jest w krążkach, pokroić na kawałki.
  • Na mocno rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucić mrożoną mieszankę warzywną, smażyć mieszając, aż do odparowania.
  • Resztę sosu sojowego, keczup i ocet wymieszać, dodać do sosu mąkę ziemniaczaną.
  • Do warzyw dodać kapustę i mięso, smażyć chwilę mieszając.
  • Zalać wszystko sosem, doprowadzić do zagotowania i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej