Chrupiące warzywa z wieprzowiną - proste pyszności z patelni!
2021-12-09
łatwy
30 min
4
Chrupiące warzywa z wieprzowiną to danie inspirowane kuchnią chińską. Można podawać je z ryżem, choć ja wolę z makaronem, ryżowym lub typu udon. Danie nie wymaga zakupu trudno dostępnych i drogich składników, a jest naprawdę wystrzałowe!
SKŁADNIKI
- 40 dag wieprzowiny, może być taka na gulasz
- 1 kapusta pekińska o wadze ok 60 dag
- 30 dag mrożonej mieszanki warzywnej - najlepiej takiej do dań azjatyckich, ale sprawdzi się też mieszanka na zupę warzywną
- 1 puszka (236 ml) ananasów
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól (ostrożnie), pieprz i przyprawa sambal oelek (jeśli jej nie mamy, możemy użyć sproszkowanego chili)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w cienkie paski i wymieszać z połową sosu sojowego. Odstawić na 10 minut do zamarynowania.
- W tym czasie poszatkować kapustę pekińską. Ananasa, jeśli jest w krążkach, pokroić na kawałki.
- Na mocno rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową.
- Na ten sam tłuszcz wrzucić mrożoną mieszankę warzywną, smażyć mieszając, aż do odparowania.
- Resztę sosu sojowego, keczup i ocet wymieszać, dodać do sosu mąkę ziemniaczaną.
- Do warzyw dodać kapustę i mięso, smażyć chwilę mieszając.
- Zalać wszystko sosem, doprowadzić do zagotowania i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne