Chrupią, smakują i zaskakują. Polędwiczki w ostrej miodowej polewie to hit

Wspaniale soczyste i idealnie chrupiące. Tak można opisać te wspaniałe kawałki kurczaka, które zrobimy w zaledwie kilka minut z wykorzystaniem składników, które już w większości mamy w swojej kuchni. Gwiazdę tego dania jest jednak bez wątpienia lepki ostry sos miodowy, który zachwyca podniebienia.
Na obiad i na imprezę. Pikantne polędwiczki to idealny sposób na ciekawe danie
Chrupiące kawałki kurczaka w ostrym sosie miodowym to idealny sposób na ciekawe danie, które zachwyci wszystkich. Świetnie sprawdzą się zarówno do obiadu, jak i jako przekąska dla gości.
Świetnie będą łączyły się z niesamowicie czosnkowym sosem aioli, który jeszcze bardziej podbije ich smak. Można również podawać je z chrypiącą surówką, ogórkami czy pieczonymi ziemniaczkami. Tak naprawdę wszystkie dodatki świetnie sprawdzą się do naszych pikanto-miodowych polędwiczek.
Nie tylko smażenie. Polędwiczki można przygotować inaczej
Dla tych z nas, którym nie w smak smażenie polędwiczek mamy dobra wiadomość. bez problemu można przygotować je bowiem w beztłuszczowej frytkownicy. Wystarczy smażyć je 15-20 minut w 200 stopniach. Trzeba jednak pamiętać, by w połowie czasu je obrócić i obficie spryskać olejem.
Co warto wiedzieć to fakt, że polędwiczki można przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy dokładnie go ostudzić po usmażeniu, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników i wstawić do lodówki.
Następnie wystarczy podgrzać je 8 minut w piekarniki z termoobiegiem w 150 stopniach. Dzięki temu zapewnimy chrupkość panierki.
SKŁADNIKI
- 1 mały jogurt grecki
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 500 gram z kurczaka
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka myjemy i osuszamy.
- Kroimy w paski.
- W misce mieszamy ze sobą jogurt, łyżeczką: papryki, tymianku, kurkumy, soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodajemy naszego kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na bok (kurczak może się marynować nawet do 24 h).
- Przygotowujemy panierkę.
- 1 szklankę mąki mieszamy z łyżeczką soli, papryki, kurkumy, tymianku i proszku do pieczenia.
- Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące.
- Kurczaka dokładnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.
- W tym czasie mieszamy ze sobą w garnku miód, chili i dok z cytryną.
- Nasz sosik chwilę podgrzewamy, by stał się bardziej płynny.
- Usmażonego kurczaka wkładamy do miski i polewamy wszystko sosem miodowym.
- Całość mieszamy, uważając, by się nie poparzyć.