Chrupią, smakują i zaskakują. Polędwiczki w ostrej miodowej polewie to hit

2025-03-06
Kinga Goldstein
Chrupią, smakują i zaskakują. Polędwiczki w ostrej miodowej polewie to hit
Autor: Shutterstock.com Chrupią, smakują i zaskakują. Polędwiczki w ostrej miodowej polewie to hit
łatwy
30 min
4

Wspaniale soczyste i idealnie chrupiące. Tak można opisać te wspaniałe kawałki kurczaka, które zrobimy w zaledwie kilka minut z wykorzystaniem składników, które już w większości mamy w swojej kuchni. Gwiazdę tego dania jest jednak bez wątpienia lepki ostry sos miodowy, który zachwyca podniebienia.

Na obiad i na imprezę. Pikantne polędwiczki to idealny sposób na ciekawe danie

Chrupiące kawałki kurczaka w ostrym sosie miodowym to idealny sposób na ciekawe danie, które zachwyci wszystkich. Świetnie sprawdzą się zarówno do obiadu, jak i jako przekąska dla gości. 

Świetnie będą łączyły się z niesamowicie czosnkowym sosem aioli, który jeszcze bardziej podbije ich smak. Można również podawać je z chrypiącą surówką, ogórkami czy pieczonymi ziemniaczkami. Tak naprawdę wszystkie dodatki świetnie sprawdzą się do naszych pikanto-miodowych polędwiczek.

Nie tylko smażenie. Polędwiczki można przygotować inaczej

Dla tych z nas, którym nie w smak smażenie polędwiczek mamy dobra wiadomość. bez problemu można przygotować je bowiem w beztłuszczowej frytkownicy. Wystarczy smażyć je 15-20 minut w 200 stopniach. Trzeba jednak pamiętać, by w połowie czasu je obrócić i obficie spryskać olejem.

Co warto wiedzieć to fakt, że polędwiczki można przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy dokładnie go ostudzić po usmażeniu, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników i wstawić do lodówki. 

Następnie wystarczy podgrzać je 8 minut w piekarniki z termoobiegiem w 150 stopniach. Dzięki temu zapewnimy chrupkość panierki.

SKŁADNIKI

  • 1 mały jogurt grecki
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 gram z kurczaka
  • szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka myjemy i osuszamy.
  • Kroimy w paski.
  • W misce mieszamy ze sobą jogurt, łyżeczką: papryki, tymianku, kurkumy, soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodajemy naszego kurczaka i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na bok (kurczak może się marynować nawet do 24 h).
  • Przygotowujemy panierkę.
  • 1 szklankę mąki mieszamy z łyżeczką soli, papryki, kurkumy, tymianku i proszku do pieczenia.
  • Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące.
  • Kurczaka dokładnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • W tym czasie mieszamy ze sobą w garnku miód, chili i dok z cytryną.
  • Nasz sosik chwilę podgrzewamy, by stał się bardziej płynny.
  • Usmażonego kurczaka wkładamy do miski i polewamy wszystko sosem miodowym.
  • Całość mieszamy, uważając, by się nie poparzyć.
Jak usmażyć idealny stek z polędwicy wołowej - przepis szefa kuchni Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein