Likier miodowy: przepis na elegancki trunek do popołudniowej kawy

Likier miodowy lub miodowy kordiał, który pachnie słońcem i ma ciepły, miękki miodowy smak oraz złocistożółty kolor. Idealny prezent nie tylko na święta! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ten tradycyjnym zimowy kordiał, który rozgrzewa serce i duszę!
Wskazówki, jak przygotować likier miodowy
➥ Proszę nie podgrzewać miodu! To zalecenie występuje w wielu przepisach, ponieważ jest wtedy łatwiejsze do rozwiązania. Ale zdecydowanie odradzam, ponieważ zbyt wiele cennych składników ginie w temperaturach powyżej 40 stopni. Przy odrobinie cierpliwości miód rozpuści się w alkoholu.
➥ Likier najlepiej smakuje przygotowany na miodzie kwiatowym: lipowym, jabłoniowym lub śliwkowym. Można również użyć miodu rzepakowego.
➥ Do przygotowania likieru można użyć każdego zbożowego lub owocowego destylatu bez wyraźnego smaku i zapachu.
➥ Likier nie powinien być przechowywany poniżej 15°C. W niższych temperaturach otoczenia może dojść do krystalizacji miodu.
➥ Im dłużej likier dojrzewa, tym lepiej łączą się samki. Swój likier próbuję dopiero po upływie roku.
➥ Likier miodowy podajemy w kryształowych kieliszkach. Można go także użyć do deserów i ciast.
Dlaczego dodaję szczyptę miłości?
Czytając przepis, pewnie zaskoczyła Was dodatek miłości. Uważam, że w prawdziwym, szczerym gotowaniu nieodzownym składnikiem jest miłość. Inaczej to tylko żywienie. Czasem dodaję szczyptę miłości, innym razem nabieram jej pełnymi garściami. Kocham karmić ludzi i z tej miłości rodzi się najlepszy smak.
SKŁADNIKI
- 0,7 l wódki 40°
- 400 g miodu kwiatowego
- 1 cytryna
- 1-2 laski cynamonu
- 1 mały kawałek imbiru
- 2-6 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
- 2 szczypty miłości
- 1 słój o pojemności 1,2-1,5 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wódkę wlej do słoja.
- Teraz dodaj miód do alkoholu i wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj skórkę z cytryny, laski cynamonu, imbir, goździki i anyż.
- Ostrym nożem przetnij laskę wanilii wzdłuż i dodaj ją do słoja.
- Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
- Na koniec dobrze zamknij słój i umieść w ciemnym miejscu. Potrząsaj słojem kilka razy dziennie przez następne trzy tygodnie.
- Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja przez bibułę lub filtr ekspresu do kawy. Przelej przefiltrowany likier do małych butelek.
- Pozwól dojrzewać kordiałowi przez 3 miesiące.