CHIMICHANGA - co to jest, jak zrobić chimichangę z kurczakiem?
2022-03-17
łatwy
30 min
4
Chimichanga to podobno nic innego, jak smażone burito. Chimichanga to danie kuchni tex-mex, smakowite, kolorowe, a jeśli zadbamy o prawidłowe smażenie - niekoniecznie bardzo kaloryczne. Poznajcie chimichangę z kurczakiem - prostą do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- jedna żółta lub czerwona papryka
- 1 papryczka jalapeno
- 1 podwójna duża pierś z kurczaka - upieczona w folii lub ugotowana
- puszka kukuryzy
- opakowanie serka kremowego
- sól, pieprz, papryka, kumin do smaku
- 100 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku
- 8 placków tortilli
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i papryki pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę.
- Warzywa podsmażyć na tłuszczu - do zeszklenia cebuli.
- Dodać kurczaka rozdrobnionego widelcami na włókna albo dość drobno pokrojonego.
- Dodać kukurydzę, przyprawy i kremowy serek. Starannie wymieszać.
- Placki tortilli nadziewać przygotowanym farszem i zawijać jak naleśniki na krokiety.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu lub opiekać w piekarniku. Podawać z salsą pomidorową, śmietaną, guacamole - do wyboru.
Podróże - Meksyk