CHIMICHANGA - co to jest, jak zrobić chimichangę z kurczakiem?

2022-03-17
CHIMICHANGA - co to jest, jak zrobić chimichangę z kurczakiem?
Autor: Shutterstock Chimichangę można smażyć na patelni lub podpiekać w piekarniku - jak krokiety  
łatwy
30 min
4

Chimichanga to podobno nic innego, jak smażone burito. Chimichanga to danie kuchni tex-mex, smakowite, kolorowe, a jeśli zadbamy o prawidłowe smażenie - niekoniecznie bardzo kaloryczne. Poznajcie chimichangę z kurczakiem - prostą do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna żółta lub czerwona papryka
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka - upieczona w folii lub ugotowana
  • puszka kukuryzy
  • opakowanie serka kremowego
  • sól, pieprz, papryka, kumin do smaku
  • 100 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 8 placków tortilli
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i papryki pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub przepuścić przez praskę.
  • Warzywa podsmażyć na tłuszczu - do zeszklenia cebuli.
  • Dodać kurczaka rozdrobnionego widelcami na włókna albo dość drobno pokrojonego.
  • Dodać kukurydzę, przyprawy i kremowy serek. Starannie wymieszać.
  • Placki tortilli nadziewać przygotowanym farszem i zawijać jak naleśniki na krokiety.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu lub opiekać w piekarniku. Podawać z salsą pomidorową, śmietaną, guacamole - do wyboru.
Podróże - Meksyk

NALEŚNIK - TOP 12 przepisów na naleśniki

Redakcja
więcej