Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii

2018-02-22
Aneta Klimecka
Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii
Autor: Shutterstock Małe burgerki wołowe można podawać w zgrillowanych plastrach cukinii - zamiast w bułce
łatwy
35 min
4

Burgery wołowe  z grilla z pietruszkowym pesto, podawane w plastrach  cukinii to genialny pomysł w stylu włoskim, na grilla i piknik. Mięso o zdecydowanym smaku dobrze się komponuje z delikatną cukinią. Aromatu dodaje pietruszkowe pesto.  

Składniki

Burgery:

250 g mielonego mięsa wołowego

ząbek czosnku

3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

jajko

sól pieprz

duża cukinia

 

Pesto

natka pietruszki

ząbek czosnku

garść startego parmezanu

oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wołowe mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe burgery

Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości 1 cm.

Na grillu układamy burgery i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.

Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.

Burgerki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.

Serwujemy  burgery na plastrach cukinii posmarowanych pesto. Możemy dodać też plastry pomidora, dla ożywienia kompozycji smakowej.

Aneta Klimecka
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE