Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Burgery wołowe z grilla z pietruszkowym pesto, podawane w plastrach cukinii to genialny pomysł w stylu włoskim, na grilla i piknik. Mięso o zdecydowanym smaku dobrze się komponuje z delikatną cukinią. Aromatu dodaje pietruszkowe pesto.
SKŁADNIKI
- Burgery:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- jajko
- sól pieprz
- duża cukinia
- Pesto
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- garść startego parmezanu
- oliwa z oliwek extra vergine
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowe mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe burgery
- Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości 1 cm.
- Na grillu układamy burgery i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.
- Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.
- Burgerki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.
- Serwujemy burgery na plastrach cukinii posmarowanych pesto. Możemy dodać też plastry pomidora, dla ożywienia kompozycji smakowej.