Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii

2021-03-29
Aneta Klimecka
Burgerki wołowe z grilla z pesto - serwowane w cukinii
Autor: Shutterstock Małe burgerki wołowe można podawać w zgrillowanych plastrach cukinii - zamiast w bułce
łatwy
35 min
4

Burgery wołowe  z grilla z pietruszkowym pesto, podawane w plastrach  cukinii to genialny pomysł w stylu włoskim, na grilla i piknik. Mięso o zdecydowanym smaku dobrze się komponuje z delikatną cukinią. Aromatu dodaje pietruszkowe pesto.  

SKŁADNIKI

  • Burgery:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • jajko
  • sól pieprz
  • duża cukinia
  •  
  • Pesto
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • garść startego parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowe mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe burgery
  • Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości 1 cm.
  • Na grillu układamy burgery i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.
  • Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.
  • Burgerki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.
  • Serwujemy  burgery na plastrach cukinii posmarowanych pesto. Możemy dodać też plastry pomidora, dla ożywienia kompozycji smakowej.
Aneta Klimecka