Bryzol ze schabu - fantastycznie soczysta, miękka i smaczna porcja mięsa z pieczarkami i jajkiem sadzonym

Bryzol ze schabu
Autor: Shutterstock Bryzol ze schabu podany z jajkiem sadzonym.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Bryzol to wspomnienie PRLu, które może być całkiem przyjemne, a na pewno smaczne. Zazwyczaj przygotowuje się go z antrykotu wołowego, ale tym razem proponuję bryzol ze schabu. Podany z podsmażonymi pieczarkami smakuje znakomicie i robi wrażenie.

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu (najlepiej w plastrach)
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • 10 pieczarek
  • olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki, umyć, osuszyć pokroić w plasterki i udusić na maśle.
  • Schab umyć, osuszyć. Każdy plaster pokroić w cienkie paski, a następnie posiekać.
  • Posiekany schab przełożyć do miski, posolić, popieprzyć i dodać do niego rozkłócone jajko.
  • Wymieszać mięso z przyprawami i jakiem na kleistą masę. Uformować niewielkie płaskie kotlety.
  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bryzole z obu stron na rumiano.
  • Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone, tak aby się nie połączyły (najlepiej w specjalnych ramkach).
  • Usmażone bryzole układać na podgrzanym talerzu, na mięso wyłożyć nieco pieczarek i przykryć sadzonym jajkiem.
  • Wierzch jajka oprószyć solą i pieprzem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej