Bryzol ze schabu - fantastycznie soczysta, miękka i smaczna porcja mięsa z pieczarkami i jajkiem sadzonym
2021-06-17

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Bryzol to wspomnienie PRLu, które może być całkiem przyjemne, a na pewno smaczne. Zazwyczaj przygotowuje się go z antrykotu wołowego, ale tym razem proponuję bryzol ze schabu. Podany z podsmażonymi pieczarkami smakuje znakomicie i robi wrażenie.
SKŁADNIKI
- 500 g schabu (najlepiej w plastrach)
- 5 jajek
- sól i pieprz
- 10 pieczarek
- olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki, umyć, osuszyć pokroić w plasterki i udusić na maśle.
- Schab umyć, osuszyć. Każdy plaster pokroić w cienkie paski, a następnie posiekać.
- Posiekany schab przełożyć do miski, posolić, popieprzyć i dodać do niego rozkłócone jajko.
- Wymieszać mięso z przyprawami i jakiem na kleistą masę. Uformować niewielkie płaskie kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bryzole z obu stron na rumiano.
- Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone, tak aby się nie połączyły (najlepiej w specjalnych ramkach).
- Usmażone bryzole układać na podgrzanym talerzu, na mięso wyłożyć nieco pieczarek i przykryć sadzonym jajkiem.
- Wierzch jajka oprószyć solą i pieprzem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad