Bity kotlet wołowy smażony z cebulką - rarytas w starym, dobrym stylu
2022-09-09
łatwy
20 min
4
Bity kotlet wołowy smażony z cebulką, czyli rozbratel to danie w starym, dobrym stylu, łatwe do przygotowania, tańsze niż steak, i równie pyszne. Zobaczcie jak przygotować rozbratel wołowy.
SKŁADNIKI
- 400 g wołowiny, rozbratel
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek stołowych oleju rzepakowego
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wołowe bez kości opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Wykrawaj grube, okrągłe kotlety.
- Wołowinę lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i mąką pszenną.
- Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
- Gotowe, usmażone befsztyki poukładaj równo w rondlu.
- Na patelni, na tłuszczu ze smażenia mięsa, przesmaż cebulę pokrojoną w plasterki. Na befsztyki ułóż zeszkloną cebulę, posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Całość podgrzej i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Zobacz nasz przepis na kotlety z karkówki wieprzowej z piekarnika