Biorę tortille i w 20 minut mam obiad jak w Meksyku. To danie robi wrażenie

zapiekane tortille
Autor: Shutterstock Złóż tortille i ułóż dodatki. To proste danie z piekarnika w meksykańskim stylu zachwyca.
łatwy
10 min
4

Co można zrobić z tortilli na ciepło? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest przyrządzenie zapiekanych tortilli z dodatkiem smakowitych składników. To prosty i szybki przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu lub ciekawą imprezową przekąskę. Zobaczcie, co można zrobić z tortilli w piekarniku i sprawdźcie ten łatwy i ekspresowy przepis.

Czy placki tortilli można piec w piekarniku?

Tortilla, czyli płaski placek z mąki i wody, to jeden z głównych elementów kuchni meksykańskiej. Tortille są podstawą wielu potraw i serwuje się je prawie do każdego posiłku. Można je smażyć i piec w piekarniku. Meksykańskie placki dotarły także do Polski i z roku na roku zdobywają coraz więcej fanów. Z tortilli można przyrządzić nie tylko pyszne enchiladas czy tacos. Przyrządzone według tego prostego przepisu tortille są pełne smakowitych dodatków. Zapieka się je w piekarniku i serwuje na ciepło.

Jak zrobić zapiekane tortille?

Pełne smaku i aromatu zapiekane tortille z dodatkiem szynki, cebuli i sera to doskonałe danie na obiad w meksykańskim stylu. Przepis na to smaczne i sycące danie jest prosty. Przygotowanie jest błyskawiczne, a większość pracy wykona piekarnik. Zapiekane tortille zachwycają nie tylko wyśmienitym smakiem i aromatem, ale i prostym przepisem.

Jak więc zrobić znakomite tortille z piekarnika? Wystarczy postępować według tego łatwego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – przygotowanie masy jajecznej z dodatkiem sera
  • 2. krok – złożenie tortilli i umieszczenie ich w formie do zapiekania
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – zalanie tortilli masą jajeczną
  • 5. krok – upieczenie tortilli w piekarniku

Jak zawijać tortillę do piekarnika?

W tym przepisie tortilli nie faszeruje się dodatkami. Placków nie trzeba zwijać w rulony. Należy złożyć je w harmonijkę i ścisło ułożyć w formie do zapiekania. Między tortille wkłada się szynkę i cebulę oraz pozostałe składniki. Dzięki temu patentowi przyrządzenie dania jest o wiele łatwiejsze i szybsze.

SKŁADNIKI

  • 5 tortilli
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 150 g szynki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miseczki i wlać mleko. Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać natkę pietruszki i połowę startej mozzarelli. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Tortille złożyć w harmonijki i ułożyć w formie do zapiekania.
  • Między tortille włożyć plastry szynki i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać masą jajeczną i posypać pozostałą startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako przekąskę na imprezie.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej