Biorę pierś kurczaka i przyprawy. W 30 minut mam pyszny i aromatyczny obiad

Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka jest mięsem, z którego można wyczarować obłędne dania idealne na obiad. Jedną z takich propozycji jest soczysta pierś kurczaka pieczona w rękawie. Przygotowanie tego wybornego posiłku jest łatwe i szybkie, więc z przepisu można korzystać nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Poznajcie prosty przepis na soczystą pierś kurczaka w rękawie z piekarnika, która urzeka smakiem.
Z czego zrobić soczystą pierś kurczaka w rękawie z piekarnika?
W tym przepisie wykorzystuje się minimum składników. Chociaż lista jest krótka, nie oznacza to, że pierś kurczaka nie jest smaczna. Ten przepis jest najlepszym przykładem tego, że szybkie dania są pyszne i aromatyczne. Wszystkie niezbędne produkty można kupić nawet w małych sklepach bez względu na pogodę za oknem. Są często wykorzystywane w wielu przepisach kulinarnych.
Lista produktów, które potrzebne są, aby przygotować soczystą pierś kurczaka z rękawa, nie jest długa. Głównym składnikiem jest pierś kurczaka. Jej wyborny smak zapewniają odpowiednio dobrane aromatyczne przyprawy, które miesza się z oliwą z oliwek. Jakimi przyprawami doprawia się pierś kurczaka, aby była soczysta?
- mielona słodka papryka
- suszony majeranek
- czosnek granulowany
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić soczystą pierś kurczaka w rękawie z piekarnika?
Przyrządzenie soczystej piersi kurczaka w rękawie nie jest trudne. To prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Jego największą zaletą jest czas przygotowania. Wystarczy wymieszać przyprawy z oliwą z oliwek i natrzeć nimi mięso. Nie trzeba czekać, aż kurczak się zamarynuje. Tak przygotowaną pierś kurczaka wkłada się do rękawa i wstawia do nagrzanego piekarnika. To świetny pomysł na szybki obiad w tygodniu nie tylko dla zabieganych.
Jak więc upiec pierś z kurczaka w piekarniku, aby nie była sucha? Wybierając ten prosty przepis, kurczak zawsze się udaje i smakuje znakomicie. Mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Ten efekt osiąga się w prosty sposób. Kawałki piersi kurczaka w przyprawach należy piec w rękawie, dzięki któremu mięso pozostanie soczyste i stanie się miękkie.
Jak długo piec pierś z kurczaka w rękawie w piekarniku?
W tym prostym przepisie pierś kurczaka piecze się w rękawie w piekarniku. Doprawione mięso ułożone w rękawie i formie do zapiekania wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Pieczenie trwa około 25 minut. Przez ten czas pierś kurczaka upiecze się idealnie, pozostanie soczysta i nabierze niesamowitego smaku.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Doprawić majerankiem, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Pierś kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki oraz tłuszcz. Podzielić na kilka mniejszych kotletów.
- Kawałki mięsa natrzeć oliwą z przyprawami i włożyć do rękawa do pieczenia. Związać końce i ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika, delikatnie rozciąć rękaw i odstawić na kilka chwil, aby kurczak odparował.
- Podawać na obiad z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.