Biorę 3 rodzaje pieprzu i robię pyszny sos. Polędwiczki wieprzowe podaję tylko z nim

polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe zrób w oryginalnym sosie. Smakują jak z drogiej restauracji.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny domowy obiad, który zachwyci wyglądem i smakiem, najlepiej sprawdzi się to danie. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe podane w sosie pieprzowym prezentują się i smakują jak z najlepszej restauracji. Oto sprawdzony przepis na elegancki obiad dla całej rodziny, czyli polędwiczki w sosie pieprzowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym – z czego zrobić?

Do przyrządzenia miękkich i soczystych polędwiczek wieprzowych w wybornym sosie potrzebne są składniki, które można kupić w wielu sklepach. Markety i dyskonty często oferują ten rodzaj wieprzowiny w atrakcyjnej cenie. Oprócz mięsa wykorzystuje się jeszcze kilka prostych i łatwo dostępnych składników.

Z czego więc zrobić znakomite polędwiczki w sosie? Lista składników nie jest długa. Sekretem smaku potrawy jest pyszny i aromatyczny sos, który robi się z trzech rodzajów pieprzu.

  • polędwiczka wieprzowa
  • pieprz – czarny, kolorowy, zielony marynowany
  • szalotki
  • bulion mięsny
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • przyprawy – sól, wędzona papryka
  • czosnek
  • olej do smażenia

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe w sosie?

Przepis na pyszne polędwiczki w sosie jest łatwy. Na przygotowanie należy jednak mieć nieco więcej czasu, ponieważ polędwiczka wieprzowa wymaga odpowiedniego przyrządzenia. Najpierw wieprzowinę trzeba doprawić i wstawić do lodówki, aby mięso przeszło przyprawami.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie, żeby były miękkie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a danie wyjdzie i będzie smakować jak obiad z najlepszej restauracji.

  • 1. krok – doprawienie i schłodzenie polędwiczki wieprzowej
  • 2. krok – obsmażenie polędwiczki na patelni
  • 3. krok – upieczenie polędwiczki w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu pieprzowego
  • 5. krok – pokrojenie polędwiczki i włożenie jej do sosu

Czy polędwiczki wieprzowe solimy przed smażeniem?

W tym prostym przepisie polędwiczkę wieprzową trzeba odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu mięsa należy je doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką wędzoną papryką. Sól sprawia, że mięso pozostaje soczyste i jest miękkie. Dobrze jest więc delikatnie oprószyć je solą. Pozostałe przyprawy nadają przyjemnego smaku i aromatu. Tak przyrządzona polędwiczka doskonale komponuje się z sosem pieprzowym.

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę oczyścić i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwiczkę z każdej strony. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec 12 minut.
  • Rozgrzać patelnię, na której smażyło się mięso. Dodać pokrojone w drobną kostkę szalotki i smażyć, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
  • Wsypać grubo zmielony czarny i kolorowy pieprz oraz pieprz marynowany. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Wlać śmietankę wymieszaną z bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą.
  • Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i włożyć do sosu. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać na obiad z warzywami na ciepło, ziemniakami i ulubioną surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej