Biorę 3 rodzaje pieprzu i robię pyszny sos. Polędwiczki wieprzowe podaję tylko z nim
Dieta bezglutenowa
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny domowy obiad, który zachwyci wyglądem i smakiem, najlepiej sprawdzi się to danie. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe podane w sosie pieprzowym prezentują się i smakują jak z najlepszej restauracji. Oto sprawdzony przepis na elegancki obiad dla całej rodziny, czyli polędwiczki w sosie pieprzowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym – z czego zrobić?
Do przyrządzenia miękkich i soczystych polędwiczek wieprzowych w wybornym sosie potrzebne są składniki, które można kupić w wielu sklepach. Markety i dyskonty często oferują ten rodzaj wieprzowiny w atrakcyjnej cenie. Oprócz mięsa wykorzystuje się jeszcze kilka prostych i łatwo dostępnych składników.
Z czego więc zrobić znakomite polędwiczki w sosie? Lista składników nie jest długa. Sekretem smaku potrawy jest pyszny i aromatyczny sos, który robi się z trzech rodzajów pieprzu.
- polędwiczka wieprzowa
- pieprz – czarny, kolorowy, zielony marynowany
- szalotki
- bulion mięsny
- śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- przyprawy – sól, wędzona papryka
- czosnek
- olej do smażenia
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe w sosie?
Przepis na pyszne polędwiczki w sosie jest łatwy. Na przygotowanie należy jednak mieć nieco więcej czasu, ponieważ polędwiczka wieprzowa wymaga odpowiedniego przyrządzenia. Najpierw wieprzowinę trzeba doprawić i wstawić do lodówki, aby mięso przeszło przyprawami.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie, żeby były miękkie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a danie wyjdzie i będzie smakować jak obiad z najlepszej restauracji.
- 1. krok – doprawienie i schłodzenie polędwiczki wieprzowej
- 2. krok – obsmażenie polędwiczki na patelni
- 3. krok – upieczenie polędwiczki w piekarniku
- 4. krok – przygotowanie sosu pieprzowego
- 5. krok – pokrojenie polędwiczki i włożenie jej do sosu
Czy polędwiczki wieprzowe solimy przed smażeniem?
W tym prostym przepisie polędwiczkę wieprzową trzeba odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu mięsa należy je doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką wędzoną papryką. Sól sprawia, że mięso pozostaje soczyste i jest miękkie. Dobrze jest więc delikatnie oprószyć je solą. Pozostałe przyprawy nadają przyjemnego smaku i aromatu. Tak przyrządzona polędwiczka doskonale komponuje się z sosem pieprzowym.
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 200 ml bulionu mięsnego
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę oczyścić i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwiczkę z każdej strony. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec 12 minut.
- Rozgrzać patelnię, na której smażyło się mięso. Dodać pokrojone w drobną kostkę szalotki i smażyć, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
- Wsypać grubo zmielony czarny i kolorowy pieprz oraz pieprz marynowany. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
- Wlać śmietankę wymieszaną z bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą.
- Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i włożyć do sosu. Podgrzewać kilka minut.
- Podawać na obiad z warzywami na ciepło, ziemniakami i ulubioną surówką.