Bigos z młodej kapusty. Ten składnik zamieni go w kulinarne arcydzieło
Właśnie rozpoczyna się sezon na młodą kapustę. Warto z niego skorzystać i zrobić coś pysznego jak na przykład bigos. Przepis na bigos z młodej kapusty jest prosty i szybki. To doskonały pomysł na lekkie wiosenne danie o wędzonym aromacie, który nadaje jeden ze składników. Zobaczcie, jak robi się to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty?
Przygotowanie wiosennego obiadu z młodą kapustą w roli głównej rozpoczyna się od pokrojenia wszystkich składników. W dużym garnku podsmaża się odpowiedzialny za wyjątkowy smak i aromat wędzony boczek, a następnie dodaje cebulę i kiełbasę. Do garnka należy włożyć młode marchewki i wlać wodę. Po kilku minutach dodaje się poszatkowaną młodą kapustę oraz przyprawy. Całość należy wymieszać i gotować niecałe pół godziny. Warto zamieszać co jakiś czas. Zastanawiacie się, czy bigos gotuje się pod przykryciem czy bez? W tym przepisie bigos należy gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania wsypuje się posiekany koperek.
Jak zagęścić bigos z młodej kapusty?
Osoby, które wolą gęste dania, mogą zagęścić bigos prostym sposobem. Bigos przyrządzony według tego przepisu zagęszcza zasmażka z masła i mąki pszennej. Dodaje się ją na sam koniec gotowania.
Przepis na bigos z młodej kapusty
- To łatwy przepis na pyszne sezonowe danie. Bigos jest prosty i każdy może go zrobić.
- Czas przygotowania nie jest długi. Danie gotuje się znacznie krócej niż tradycyjny bigos z kiszonej kapusty. W sumie potrzeba około godziny.
- Na liście składników znajdują się warzywa, wędzony boczek, kiełbasa oraz przyprawy i woda. Do zrobienia zasmażki wystarczą mąka pszenna i masło.
- Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, do bigosu z młodej kapusty mogą dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory krojone z puszki.
- Bigos będzie mniej kaloryczny, jeżeli zrezygnuje się z dodatku zasmażki.
Z czym podawać bigos z młodej kapusty?
Danie świetnie smakuje samo, ale można podać do niego pieczywo. Sprawdzi się domowy chleb na zakwasie lub zwykły pszenny. Pysznie będzie smakować z chrupiącą bagietką lub kajzerką.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty o wadze około 1 kg
- 2 szklanki wody
- 5 młodych marchewek
- 250 g wędzonego boczku
- 150 g kiełbasy
- 1 mała cebula
- 1 duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z brzydkich zewnętrznych liści i poszatkować. Boczek, kiełbasę, obrane marchewki i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać.
- Do dużego garnka przełożyć boczek i smażyć, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodać cebulę i kiełbasę oraz liść laurowy. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodać marchewki, wlać wodę i wymieszać. Dodać kapustę, wsypać cukier i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i przykryć pokrywką. Gotować na odrobinę mniejszym niż średni ogniu około 25 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Wsypać koperek i wymieszać. Przykryć i gotować jeszcze około 5 minut.
- Na patelni roztopić masło i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Mieszać, aż powstanie gładka zasmażka. Kiedy zacznie się pienić, przełożyć do bigosu i wymieszać.
- Podawać od razu z kromkami chleba.