Bigos na żeberkach: przepis
2021-03-29
średni
240 min
4
Bigos to tradycyjna polska potrawa, która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Najlepsza staje się wtedy, gdy niewiele zostaje jej w garnku. Bigos przygotowuje się z tanich składników, ale dzięki doprawieniu i dobranym proporcjom można z niego uczynić danie wyrafinowane. Podajemy przepis na bigos na żeberkach - idealny na każdą okazję, a zwłaszcza na dni wolne od pracy.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg kwaszonej kapusty
- 70 dag słodkiej kapusty
- garść suszonych śliwek (najlepiej podwędzanych)
- garść suszonych grzybów
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- pieprz ziarnisty mielony
- 2 łyżki smalcu wieprzowego
- 1 kg żeberek (niezbyt tłustych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę kwaszoną pokroić drobno, zalać wrzątkiem, zagotować. Odlać wodę.
- Dodać poszatkowaną słodką kapustę, wlać trochę wody, włożyć przyprawy - liście laurowe i ziele angielskie, gotować na małym ogniu, często mieszając, przez półtorej godziny.
- Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wywar z grzybów także wlać do bigosu, przecedzając go przez sitko.
- Żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką, obsmażyć na smalcu na ostrym ogniu na rumiano. Dodać do kapusty. Tłuszcz ze smażenia wlać do kapusty.
- Dusić wszystko razem 2 godziny. Dołożyć śliwki i majeranek. Gotować razem, aż mięso odejdzie od kości.
- Wyjąć kości, nie przestając gotować bigosu. Posypać mielonym pieprzem.
- Dobry bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Należy trzymać go w zimnym miejscu, nawet zamrozić. Odgrzewać powoli, ciągle mieszając, by uniknąć przypalenia.