Bigos na żeberkach: przepis

bigos-na-zeberkach-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wieprzowe żeberka tworzą doskonały duet z kapustą kwaszoną
średni
240 min
4

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Najlepsza staje się wtedy, gdy niewiele zostaje jej w garnku. Bigos przygotowuje się z tanich składników, ale dzięki doprawieniu i dobranym proporcjom można z niego uczynić danie wyrafinowane. Podajemy przepis na bigos na żeberkach - idealny na każdą okazję, a zwłaszcza na dni wolne od pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg kwaszonej kapusty
  • 70 dag słodkiej kapusty
  • garść suszonych śliwek (najlepiej podwędzanych)
  • garść suszonych grzybów
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • pieprz ziarnisty mielony
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • 1 kg żeberek (niezbyt tłustych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kwaszoną pokroić drobno, zalać wrzątkiem, zagotować. Odlać wodę.
  • Dodać poszatkowaną słodką kapustę, wlać trochę wody, włożyć przyprawy - liście laurowe i ziele angielskie, gotować na małym ogniu, często mieszając, przez półtorej godziny.
  • Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wywar z grzybów także wlać do bigosu, przecedzając go przez sitko.
  • Żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką, obsmażyć na smalcu na ostrym ogniu na rumiano. Dodać do kapusty. Tłuszcz ze smażenia wlać do kapusty.
  • Dusić wszystko razem 2 godziny. Dołożyć śliwki i majeranek. Gotować razem, aż mięso odejdzie od kości.
  • Wyjąć kości, nie przestając gotować bigosu. Posypać mielonym pieprzem.
  • Dobry bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Należy trzymać go w zimnym miejscu, nawet zamrozić. Odgrzewać powoli, ciągle mieszając, by uniknąć przypalenia.
Bożena Kowalewska
więcej