Bigos pieczarkowy

2021-03-29
Bigos pieczarkowy
Autor: Shutterstock Bigos pieczarkowy to smaczne i niedrogie danie obiadowe.
łatwy
35 min
4

Bigos pieczarkowy dla tych, którzy nie przepadają lub nie mogą jeść kapusty. Można podawać go samodzielnie z kromką chleba, ale świetnie smakuje również z ziemniakami lub ryżem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • kg pieczarek
  • kg cebuli
  • pół kg kiełbasy
  • 5 kiszonych ogórków
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić i udusić na oleju. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do cebuli.
  • Dołożyć ziele angielskie i listek laurowy. Dusić, aż pieczarki będą miękkie.
  • Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, po czym dodać do pieczarek razem z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
  • Przyprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut.