Bigos pieczarkowy
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Bigos pieczarkowy dla tych, którzy nie przepadają lub nie mogą jeść kapusty. Można podawać go samodzielnie z kromką chleba, ale świetnie smakuje również z ziemniakami lub ryżem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- kg pieczarek
- kg cebuli
- pół kg kiełbasy
- 5 kiszonych ogórków
- sól i pieprz
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić i udusić na oleju. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do cebuli.
- Dołożyć ziele angielskie i listek laurowy. Dusić, aż pieczarki będą miękkie.
- Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, po czym dodać do pieczarek razem z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
- Przyprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut.