Aromatyczne kawałki wołowiny w kremowym sosie. Obiad niczym z wykwintnej restauracji

Aromatyczne kawałki wołowiny w kremowym sosie. Obiad niczym z wykwintnej restauracji
Autor: Shutterstock.com Aromatyczne kawałki wołowiny w kremowym sosie. Obiad niczym z wykwintnej restauracji
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Pomysł na prosty, ale elegancki obiad, który pozostawi nas pełnymi? Te kawałki wołowiny z masłem czosnkowym podawane są w aromatycznym i kremowym sosie śmietanowym z parmezanem. Sprawdzą się świetnie na rodzinny obiad czy romantyczną kolację.

Wykwintny obiad w kilkanaście minut. Każdy sobie z nim poradzi

To danie jest naprawdę wyjątkowe. Mnóstwo smaku i aromatów a przy okazji nie napracujemy się zbytnio przy jego przygotowaniu. Wygląda zjawiskowo a smakuje jeszcze lepiej. Nie musisz się przemęczać, by przygotować danie, które wygląda jak z najlepszych restauracji.

W tym przepisie nie smażymy jednego dużego kawałka mięsa, zamiast tego kroimy steka na mniejsze części skracając sobie przy tym czas smażenia. Masło klasyczne jest klasycznym dodatkiem do steków. Łatwo przygotujemy je w domu zaledwie z kilku składników. Dodatek sosu śmietanowego z parmezanem sprawia, że nasz obiad smakuje jeszcze lepiej.

O czy warto pamiętać? Mięso powinno być w temperaturze pokojowej przed smażeniem. Wystarczy, że wyjmiemy je z lodówki mniej więcej 30 minut przed smażeniem. Najlepiej do tego zadania sprawdzą się: polędwica, antrykot czy rostbef. Co więcej, nie powinniśmy często mieszać mięsa, tylko dać mu się przypiec.

Nasze kawałki mięsa możemy podawać z ziemniakami, szparagami, brokułami czy sałatkami. To prosty sposób na wykwintny obiad, przy którym nie będziemy musieli spędzić masy czasu.

SKŁADNIKI

  • Na stek:
  • 400 polędwicy, antrykotu lub rostbefu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • Masło czosnkowe:
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta soli
  • Sos śmietanowo-parmezanowy:
  • 200 ml śmietanki minimum 30 proc.
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy miękkie masło z posiekanym czosnkiem, pietruszką i solą.
  • Przekładamy do lodówki.
  • Na patelni rozgrzewamy zwykłe masło.
  • Podsmażamy posiekany czosnek przez kilka sekund
  • Dodajemy wino i gotujemy, aż połowa odparuje.
  • Dolewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zgęstnieje
  • Dodajemy parmezan i mieszamy, aż się rozpuści.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mięso dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Kroimy w kostkę.
  • Nacieramy je oliwą, solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy patelnie.
  • Smażymy kawałki mięsa po 3 minuty z każdej strony.
  • Przekładamy na talerze i układamy na nich masło czosnkowe.
  • Obok polewamy sos.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej