Oszczędny makaron ze szparagami: sprytny trik na tanie danie ze szparagów
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Szparagi to sezonowe warzywo. Jędrne pędy mają licznych wielbicieli. Jednak nawet w sezonie szparagi są drogie. Proponujemy oszczędne danie, makaron ze szparagami. To sprytny sposób, jak 1 wiązką szparagów nakarmić 6 osób.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu: rurki, penne, świderki, fusilli lub podobne
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
- sól i pieprz do smaku
- parmezan starty (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw około 1/2 szklanki wody z gotowania (kluszczanki). Makaron odcedź.
- Podczas gotowania makaronu przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi potnij na odcinki długości 3 cm.
- Umieść szparagi na dużej patelni i dodaj trochę gorącej wody. Wody powinno być tylko około 1,5 cm. Przykryj pokrywką i doprowadź wodę do wrzenia. Pozwól szparagom gotować się na wolnym ogniu przez około 2 minuty lub tylko do momentu, gdy zmienią kolor na jasnozielony. Szparagi powinny pozostać jędrne, ale można w nie z łatwością wbić widelec. Odcedź szparagi i z powrotem przełóż na patelnię.
- Dodaj do szparagów: masło i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez około 2 minuty, aż czosnek będzie miękki i pachnący. Zdejmij patelnię z gazu.
- Dodaj do zawartości patelni ugotowany i odcedzony makaron. Zamieszaj, aby wszystkie kluski pokryły się masłem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodaj do makaronu skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj makaron, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Ewentualnie każdą porcję posyp tartym parmezanem. Podawaj póki ciepłe!