Białe kiełbaski w piwie - pomysł na Wielkanoc i nie tylko

biale-kielbaski-w-piwie-pomysl-na-wielkanoc-i-nie-tylko.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Biała kiełbasa znakomicie smakuje przygotowana z dodatkiem jasnego piwa.  
łatwy
40 min
4

Biała kiełbasa przyrządzona z dodatkiem piwa to pomysł, który sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Jasne piwo to idealny składnik do przyrządzania potraw mięsnych. Najbardziej popularna jest golonka w piwie, ale smaczny będzie też schab i oczywiście kiełbaski.

SKŁADNIKI

  • 4 średniej wielkości białe kiełbaski
  • szklanka jasnego piwa
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • masło
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białe kiełbaski opiec na patelni tak, by lekko się zarumieniły.
  • Zalać jasnym pełnym piwem.
  • Następnie wlać szklankę wody i dodać wcześniej posiekaną drobno cebulę.
  • Wszystko gotować minimum 20 minut.
  • Białe kiełbaski wyjąć.
  • Sos, w którym były gotowane zmiksować.
  • Następnie dodać do niego zasmażkę przygotowaną z łyżki mąki i masła.
  • Sos doprawić roztartym majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Do tak przygotowanego sosu piwnego wrzucić białe kiełbaski.
  • Postawić na wolnym ogniu w celu odparowania sosu.
Marta Balko
więcej