Białe kiełbaski w piwie - pomysł na Wielkanoc i nie tylko
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Biała kiełbasa przyrządzona z dodatkiem piwa to pomysł, który sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Jasne piwo to idealny składnik do przyrządzania potraw mięsnych. Najbardziej popularna jest golonka w piwie, ale smaczny będzie też schab i oczywiście kiełbaski.
SKŁADNIKI
- 4 średniej wielkości białe kiełbaski
- szklanka jasnego piwa
- 2 duże cebule
- 1 łyżka mąki zwykłej
- masło
- majeranek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białe kiełbaski opiec na patelni tak, by lekko się zarumieniły.
- Zalać jasnym pełnym piwem.
- Następnie wlać szklankę wody i dodać wcześniej posiekaną drobno cebulę.
- Wszystko gotować minimum 20 minut.
- Białe kiełbaski wyjąć.
- Sos, w którym były gotowane zmiksować.
- Następnie dodać do niego zasmażkę przygotowaną z łyżki mąki i masła.
- Sos doprawić roztartym majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
- Do tak przygotowanego sosu piwnego wrzucić białe kiełbaski.
- Postawić na wolnym ogniu w celu odparowania sosu.