Bezbłędne pałki kurczaka w sosie pieczarkowym z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka w sosie pieczarkowym to fantastyczne danie, w którym część pracy wykona za ciebie piekarnik. Wystarczy wszystkie składniki obsmażyć, doprawić i wstawić do pieca, aby cieszyć się wybornym smakiem i odrobiną wolnego czasu. To danie jest po prostu bezbłędne. Pyszne i aromatyczne. Kurczak w sosie najlepiej będzie smakował z podsmażonymi ziemniakami. Szczegóły w przepisie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 250 g drobnych pieczarek
- 100 g młodej marchewki
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 8 pałek z kurczaka
- 100 ml czerwonego wina, wytrawne (Burgundia)
- 150 ml bulionu drobiowego
- ½ pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta cukru
- 8 średnich ziemniaków, wcześniej ugotowanych
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść grzyby. Drobnych pieczarek nie trzeba kroić, większe pokrój na połówki lub ćwiartki. Marchewkę umyj i pozostaw w całości lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej w żeliwnym garnku 1 łyżkę oleju i obsmaż na rumiano nóżki kurczaka. Następnie dodaj pokrojony boczek, pieczarki, marchewkę i cebulę. Smaż do chwili, gdy boczek się zrumieni, a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Wlej wino. Zagotuj.
- Dodaj bulion drobiowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw garnek z gulaszem na środkową półkę piekarnika. Niech gulasz piecze się przez około 25 minut.
- W międzyczasie rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż pokrojone ziemniaki na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i prowansalskimi ziołami.
- Wyjmij mięso z piekarnika i zagęść sos za pomocą mąki wymieszanej z wodą. Jeśli to konieczne, dopraw go.
- Gulasz podawaj z obsmażonymi ziemniakami.