Bażant po myśliwsku: przepis na bażanta smażonego z boczkiem i grzybami
2021-03-29
średni
30 min
4
Bażanta można zarówno piec, jak i smażyć. Proponujemy danie, które wspaniale łączy wyraziste smaki mięsa, grzybów, wina oraz aromatycznego boczku. Sprawdź, jak zrobić pysznego bażanta po myśliwsku.
SKŁADNIKI
- 1 młody bażant
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g boczku
- 2 łyżki oleju
- 1/8 l białego wina
- 1/8 l wywaru (z kostki bulionowej)
- 250 g świeżych grzybów
- 4 łyżki masła
- 150 g małych cebulek
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 4 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natrzeć bażanta solą i pieprzem, obłożyć boczkiem i związać nitką, by ten nie spadł..
- Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć bażanta na brązowo. To samo można zrobić w brytfannie.
- Dodać wywar i wino. Smażyć jeszcze chwilę w niskiej temperaturze.
- Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na maśle. Obrać cebulki i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
- Usmażonego bażanta wyłożyć na talerzu. Rozmieszać mączkę ziemniaczaną w śmietanie i zagotować z wytopionym sosem.
- Podgrzać grzyby i cebulę w sosie i doprawić do smaku. Takim gęstym grzybowo-śmietanowym sosem polać bażanta i serwować.