Bażant po myśliwsku: przepis na bażanta smażonego z boczkiem i grzybami

2021-03-29
Bażant po myśliwsku: przepis na bażanta smażonego z boczkiem i grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Ponieważ mięso bażanta jest dość chude, plastry boczku dodają mu soczystości i wspaniałego aromatu
średni
30 min
4

Bażanta można zarówno piec, jak i smażyć. Proponujemy danie, które wspaniale łączy wyraziste smaki mięsa, grzybów, wina oraz aromatycznego boczku. Sprawdź, jak zrobić pysznego bażanta po myśliwsku.

SKŁADNIKI

  • 1 młody bażant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/8 l białego wina
  • 1/8 l wywaru (z kostki bulionowej)
  • 250 g świeżych grzybów
  • 4 łyżki masła
  • 150 g małych cebulek
  • 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natrzeć bażanta solą i pieprzem, obłożyć boczkiem i związać nitką, by ten nie spadł..
  • Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć bażanta na brązowo. To samo można zrobić w brytfannie.
  • Dodać wywar i wino. Smażyć jeszcze chwilę w niskiej temperaturze.
  • Grzyby oczyścić, pokroić na małe kawałki, podsmażyć na maśle. Obrać cebulki i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
  • Usmażonego bażanta wyłożyć na talerzu. Rozmieszać mączkę ziemniaczaną w śmietanie i zagotować z wytopionym sosem.
  • Podgrzać grzyby i cebulę w sosie i doprawić do smaku. Takim gęstym grzybowo-śmietanowym sosem polać bażanta i serwować.