Bawarski sznycel wieprzowy: prosty przepis na soczysty kotlet
2021-10-29
łatwy
20 min
4
Bawarski sznycel wieprzowy to jeden ze starych, prostych, niemieckich przepisów na pyszne i soczyste kotlety. To bardzo smaczne danie, mięso okazuje się niesamowicie delikatne z nutą chrzanu i musztardy. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Spróbuj! Zobacz niżej, także GALERIĘ zdjęć krok po kroku, jak zrobić kotlety karkowe z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 4 duże kotlety ze schabu środkowego lub karkowego
- 50 ml oleju roślinnego
- 4 łyżki tartego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżeczki chrzanu
- 4 łyżeczki musztardy
- 1 jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry schabu rozbić na sznycle. Każdy przyprawić z obu stron gałką musztakołową. Następnie z jednej strony posmarować musztardą, a z drugiej chrzanem. Odstawić na 20 minut.
- Sznycle panierować w rozmąconym z wodą jajku oraz tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- Obmsażone sznycle przełożyć na blachę. Posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w 190°C.
- Bawarskie sznycle podawać z puree ziemniaczanym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne