Bawarski sznycel wieprzowy: prosty przepis na soczysty kotlet

Bawarski sznycel wieprzowy
Autor: Shutterstock.com Bawarski sznycel wieprzowy
łatwy
20 min
4

Bawarski sznycel wieprzowy to jeden ze starych, prostych, niemieckich przepisów na pyszne i soczyste kotlety. To bardzo smaczne danie, mięso okazuje się niesamowicie delikatne z nutą chrzanu i musztardy. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Spróbuj! Zobacz niżej, także GALERIĘ zdjęć krok po kroku, jak zrobić kotlety karkowe z piekarnika. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże kotlety ze schabu środkowego lub karkowego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 4 łyżki tartego sera
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 jajko
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry schabu rozbić na sznycle. Każdy przyprawić z obu stron gałką musztakołową. Następnie z jednej strony posmarować musztardą, a z drugiej chrzanem. Odstawić na 20 minut. 
  • Sznycle panierować w rozmąconym z wodą jajku oraz tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. 
  • Obmsażone sznycle przełożyć na blachę. Posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut w 190°C.
  • Bawarskie sznycle podawać z puree ziemniaczanym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ krok po kroku, jak zrobić kotlety karkowe z piekarnika:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej