Bajeczne pieczone jabłka nadziewane szynką i pieczarkami - takich jeszcze nie jedliście!

Bajeczne pieczone jabłka nadziewane szynką i pieczarkami - takich jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock Jabłka przed pieczeniem można nadziewać nie tylko słodkim farszem - doskonałe są też z nadzieniem wytrawnym.
łatwy
25 min
4

Pieczone jabłka kojarzą nam się ze słodkim deserem, ale można je z powodzeniem nadziać wytrawnym farszem i podać na ciepłą kolację. Nadają się też na oryginalną i niedrogą imprezową przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 4 duże twarde jabłka
  • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koniaku/winiaku/brandy
  • ewentualnie bułka tarta
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, osuszyć i posiekać, szynkę drobno pokroić, szczypiorek posiekać.
  • Z jabłek odciąć wierzch na 1/3 wysokości, wydrążyć miąższ zostawiając  jego 1-centymetrową warstwę przy skórce. Wydrążony miąższ posiekać.
  • Pieczarki, szynkę i szczypiorek przesmażyć, pod koniec smażenia dodać miąższ jabłka i alkohol. Wymieszać z jajkiem i śmietaną.
  • Jeśli farsz będzie zbyt rzadki, zagęścić go bułką tartą. Przygotowanym farszem napełnić jabłka.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Włożyć jabłka, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. pół godziny.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej