Aromatyczny kurczak z masełkiem koperkowym - obiad palce lizać do przygotowania w mniej niż w pół godziny!

Kurczak z masłem koperkowym
Autor: Shutterstock Kurczak z masłem koperkowym to świetny patent na aromatyczny drób.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Kurczak z  masełkiem koperkowym to pyszny pomysł na niewymagający dużo wysiłku obiad. Wystarczy kawałki kurczaka porządnie naszpikować aromatycznym masłem, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika. Reszta zrobi się sama. Tak przygotowane kawałki kurczaka świetnie smakują z frytkami lub talarkami ziemniaczanymi i sałatą masłową.

SKŁADNIKI

  • 1 kg elementów z kurczaka ze skórką
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 porządny pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka przepłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę u utrzeć ze szczyptą soli. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  • Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem i z koperkiem, w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
  • Każdy kawałek kurczaka smarujemy dokładnie pod skórką dość grubą warstwą masła koperkowego.
  • Tak przygotowanego kurczaka ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, piec ok 1 godziny w 200 st.C.
  • Gdyby wierzch kurczaka zanadto się zrumienił można przykryć folią aluminiową, aby już się nie podpiekał.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia z kurczaka - 10 sprawdzonych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej