Aromatyczny kurczak z masełkiem koperkowym - obiad palce lizać do przygotowania w mniej niż w pół godziny!
2022-04-08
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Kurczak z masełkiem koperkowym to pyszny pomysł na niewymagający dużo wysiłku obiad. Wystarczy kawałki kurczaka porządnie naszpikować aromatycznym masłem, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika. Reszta zrobi się sama. Tak przygotowane kawałki kurczaka świetnie smakują z frytkami lub talarkami ziemniaczanymi i sałatą masłową.
SKŁADNIKI
- 1 kg elementów z kurczaka ze skórką
- 1 kostka miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 porządny pęczek koperku
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka przepłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę u utrzeć ze szczyptą soli. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem i z koperkiem, w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
- Każdy kawałek kurczaka smarujemy dokładnie pod skórką dość grubą warstwą masła koperkowego.
- Tak przygotowanego kurczaka ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, piec ok 1 godziny w 200 st.C.
- Gdyby wierzch kurczaka zanadto się zrumienił można przykryć folią aluminiową, aby już się nie podpiekał.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne