Afritada z kurczakiem - tradycyjny filipiński sposób na aromatycznego kurczaka w sosie warzywnym

Afritada z kurczakiem - tradycyjny filipiński sposób na aromatycznego kurczaka w sosie warzywnym
Autor: Shutterstock Afritada, czyli kurczak po filipińsku, to pyszne, łatwe do przygotowania danie
łatwy
50 min
6

Afritada to tradycyjne danie filipińskie, przygotowywane z kurczaka duszonego w fantastycznym warzywnym sosie. Wszystkie składniki do przygotowania tego dania są dostępne w każdym sklepie spożywczym, co sprawia, że danie nie wymaga specjalnych przygotowań.

SKŁADNIKI

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 opakowanie pasty pomidorowej
  • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 liście laurowe
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Elementy z kurczak dokładnie osuszyć, najwygodniej jest zrobić to papierowym ręcznikiem.
  • Olej rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć mięso na patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron na jasnobrązowo.
  • Podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować.
  • Gdy całość zacznie wrzeć dodać liście laurowe i cukier, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok 30 minut.
  • Dodać marchewkę i ziemniaki, wymieszać, zwiększyć ogień do średniego i gotować jeszcze 10 minut.
  • Dodać paprykę i groszek i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej