Afritada z kurczakiem - tradycyjny filipiński sposób na aromatycznego kurczaka w sosie warzywnym
2022-04-21
łatwy
50 min
6
Afritada to tradycyjne danie filipińskie, przygotowywane z kurczaka duszonego w fantastycznym warzywnym sosie. Wszystkie składniki do przygotowania tego dania są dostępne w każdym sklepie spożywczym, co sprawia, że danie nie wymaga specjalnych przygotowań.
SKŁADNIKI
- 1 kg elementów z kurczaka
- 1 średnia cebula, posiekana
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 opakowanie pasty pomidorowej
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 liście laurowe
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Elementy z kurczak dokładnie osuszyć, najwygodniej jest zrobić to papierowym ręcznikiem.
- Olej rozgrzać na dużej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć mięso na patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron na jasnobrązowo.
- Podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować.
- Gdy całość zacznie wrzeć dodać liście laurowe i cukier, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok 30 minut.
- Dodać marchewkę i ziemniaki, wymieszać, zwiększyć ogień do średniego i gotować jeszcze 10 minut.
- Dodać paprykę i groszek i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne